str. 315

Připojujeme poznámky k jednotlivým povídkám této sbírky. Mají odborníky seznamovat! s látkami i motivy v této sbírce zpracovanými. Mají býti výmluvným svědectvím velikého bohatství této knihy a též svědectvím mého hlubokého vděku vydavateli za velikou a záslužnou práci, kterou touto publikací vykonal.

Str. 1, č. 1 z užického okresu. Vlk, medvěd, liška a ježek slaví vánoce a nanesli jídla. Liška nalezne med a namlouvá druhům, že ji pozvala kmotra z „krtina dola", aby jí křtila dítě a že jí donese darem kousek medu. Srv. Bolte-P. I. 11. Jména těchto dětí „Ovršina, osredina a ogrebina" jsou stejná jako ve versi Černohorské u Šauliče, II. 82. Odchylná od jmen chrvatských versí, Valjavec 281, č. 69 a Zh. jugoslav. XIII. 92; XIX. 83. ■— Na medvědovu mrtvolu sletěli se orlové a liška chce, aby ji naučili lítat. Srv. Arch. f. slav. Phii. XXXI., str. 264, č. 11; Kiéa 7, č. 26; Šaulic II. 84, č. 77; Etnograf, zb. sv. 37—38, 371, č. 269—270; 376, č. 277; 378, č. 279; 421, č. 324; Schreck: Finn. M. 238; Löwis Finn, estn. M. 145, č. 48; Preuss. Tier M. 34.

Str. 3, č. 2 ze Srbska z Levče. Kohout, ;slepic.e, zajíc, beran, vůl a liška, vlk a medvěd jdou spolu do světa „u Hajduke" jako v látce o Petrovských; Grimm, č. 27, Bolte-P I. 237. — Přišli k příkopu. Kohout a slepice přeletěli, ostatní nepřeskočili a spadli do něho. Liška vyvolena, aby stanovila, kdo má být nejdříve sežrán, zůstali na konec vlk a medvěd a medvěd silnější přemohl vlka i sežral ho. Srv. Kaarle Krohn: Bär, Wolf und Fuchs 81, 120; Zelenin V jatka 345, č. 111; Krest-janskoe iskusstvo, SSSR, l, 110; Frobenius Atlantis L 253; Hambruch Malai, M. 60, č. 17.

Str. 4, č. 3 z hercegovského Zagorje. Liška s kocourem vystrašila vlka, medvěda a kance. Srv. Bolte-P. I. 425, č. 48.

Str. 5, 5. i z hercegovisikého Zagorje. Vlk jde na pouť a jest oklamán od svině, kozy, berana a osla. Srv. Hahn: Griech. alb. M. II. 104, si. č. 92; R. Basset: Nouv. cont.'popul. č. 73, str. 262, isl. č, 83, str. 43 sl. Vlk' zaveden do sklepa začne výti, srv. Bolte-P. II. 111.

Str. 7, č. 5 ze Srbska z okresu kruševského. Jezevec obelstěn od lišky chytu se v pasti. Našeptne jí do ucha a drží ji až do rána; srv. ještě Rovinskij Černogorija II. 2. odd. 616, č. 6; Zb. jugoslav. XXI. 19.

Str. 8, č. 6 z hercegovského Zagorje. Kocour, kohout, beran, osel a medvěd nocují v jeskyni, t. j. verse Bolte-P. I. 237, č. 27.

Str. 9, 5. 7 ze Srbska z Levče. Medvěd ohrožuje člověka liška osvobodila ho svou lstí, medvěd chycen do pytle a ubit. Srv. Bolte-P. II. 420, Kaarle Krohn: Mann und Fuchs 39; R. Basset: Contes popul. herberes 16, č. 7.