str. 316

Str. 10, č. 8 z hercegovského Zagorje. Kohoutek dědečkův sebral pod křídla lišku, vlka, pytel s vodou, včely. Od cara donesl dukáty. Srv. Slávia, IV. 180, č. 120; Truhelka Amautske priče, II. 62, č. 10; Zelenin V jat k a 231, č. 78; 348, č. 112, Sb. Kavkaz., IX. od. 2. str. 30, XXXII. od. 2. str. 109; Moitié de coq; Bolte-P. I. 258.

Str. 12, č. 9 z hercegovského Zagorje. Z řady tak řeč. accu-mulative story. Bolte-P. II. 100, č. 72a, 146, č. 80.

Str. 13, 5. 10 z Chrvatska. Pastorek pronásledován od macechy, ujel na krávě, když tato měla býti zabita. Srv. Bolte-P. III. 65; Polívka Súpis slovenských rozprávok II. 245-6. Rek od krávy vychován, pojmenoval ise Kravarié Marko a sešel se s dvěma siláky, kteří se jmenují Tarigora a Krivigreda. Taková jména pořídku jen :se vy skutu jí v srbslro-clirvatsikých versích, srv. Zborník j slav. XIII. 207. Reky vyrušuje při přípravě oběda stařeček „Pravá peljda" — „nije ti van kolik palác a brada mu od lakta" jezdí na zajíci, tedy loket-brada. Bolte-P. II. 300, č. 91 jsou to motivy A4, B1, 2 D. U děvčat tancujících spatřil rek loket bradu, přiskočil, vytrhl mu bradu, ale nechal ho na životě, neboť pozbyv brady, pozbyl vší síly své. Loket-brada ukazuje mu hnízdo orlí na jabloni a říká mu, že z jezera vychází drak o šesti křídlech a pojídá mláďata a radí mu, aby mláďata zachránil, aby si vyvolil dívku i daroval mu zlata, kolik unese. Následují motivy E, F. Povídka, zdá se, byla literárně upravena.

Str. 25, č. 11 z užického okresu. Děvče nese bratřím oběd na pole, ale zabloudí k draku. Bratři draka vyhledali, ale byli. zahubeni. Drak hází napřed svůj kyj a táže se doma, je-li tady kdo z „zemaljskih duša". Jinde je,st to „lidská duše" Krauss II. 25 aneb „křtěná duše" Javor 1884, -str.. 1268; „křtěná krev" ŠaUlič II. 50; „Kříž" Letopis matice srpske", sv. 152, str. 81; tu je. „kříž v domě, Javor 1892, str. 652 srv. Bolte-P. I. 291. Boží anděl zjevil ženě, bude-li za pásem nositi zrno pepře, pšenice a rýže, že porodí syna, kterého nazve „Biberac". Dal si ukovat kyj „topuz" od osmi mistrů, vyhozen do výšky ia zachycen zády, rozbil se, pak ještě od 12 a od 24 mistrů, po třetí se již kyj o jeho záda nerozbil. Srv. Polívka, Súpis slovenských rozprávok, II. 69, č. 6. Tento rek hodil pak drakův kyj dvakrát tak daleko zpět. Drak přemožen, zanechán od reka na živě, oživil oba starší bratry. Biberac šel dále do světa.

Str. 29, ě. 12. Z Chrvatska jižně od Karlovce. Variant předchozí verse. Starší synové jmenují se Krivigora a Tarigreda stejně jako č. 10. Nemohli kyj drakův hoditi zpět. Žena spolkla „Biser", perly a za 9 měsíců zrodila syna, který byl větší než jiní v 15 letech, vstal ihned i chodil. Po třech letech šel hledat sestru i bratry. Třikráte hodil rekův kyj zpět. Drak byl od reka přemožen. Když přivedl sestru a bratry domů, vystavěli dům, potom si šli hledat nevěsty i vypravuje se dále verse