str. 318

Str. 45, č. 16 z téhož místa. Srv. Bolte-P. I. 503, č. 57. Hrušku okrádal šestihlavý drak. Za krvavým sledem přišel rek až na onen svět. Drak vrhl se na něho, ale on hodil mu do chřtánu svůj olověný kyj, ten se od velkého .ohně roztavil, drak upadl a rek mu na ráz usekl všech šest hlav. U jezírka našel rek zlatovlasého chlapce, slyšel od něho, že měl drak ještě ženu, 2 bratry, a 2 snachy, které byly přivedeny z horního světa. Rek pak přišel do hradu na kohoutí noze. Tento motiv jest seslaben; hrad se již netočí na této nožce, jak se na př. vypravuje ve versích východoevropských. Rek přemohl oba druhé draky pomocí princezen unesených; polily draky vroucí vodou.

Str. 50, č. 17 z téhož místa. Úvodem čteme motiv: Rek porozuměl řeči celého světa, když pojedl jahody. Jinak než Bolte-P. 1. 131, č. 17. Princezna zmizela, prokleta od matky a slíbena za ženu onomu, kdo ji najde. Rek šel jednou hledat ztracenou ovci, přišel do hor a našel nocleh v domě staré ženy. Na její radu hned zrána uteče, než přijdou její synové domů. Tento motiv není rozveden. Přišel pak do velkých roklí a vyptávai se jich. V jedné slyšel, že jest lev, v jiné medvěd anebo tígr a ještě v jiné čert s princeznou. Vstoupil a princezka ho ukryla. Když přišel čert, řekl, zde jakoby páchl kříž; viz nahoře č. 11, ale spokojil se, když to popřela. Když čert řekl, že odchází na tři dni, dali se na útěk; dostihl je, rek uhodil ho prutem lískovým1. Čert ho vyzval, aby ho po druhé uhodil, a když rek nechtěl, nadýmal se, až pukl a rozletěl se na tisíc kousku. To jest velice rozšířená vína, že netvor druhou ranou by ožil, srv. Köhler: Kleinere Schriften, I. 469; Šaulié II. č. 76; Mohamed el Fasi: Contes fasis 65, 74. V ukrajinské kosmogonické legende Hruševákyj, Istorija ukr. lit. IV. 79.

Str. 53, č. 18 z téhož místa. Nej mladší princ měl sen, že ho měsíc umývá a slunce utírá. Otec poručil sluhovi, aby ho vyvedl do hor a oslepil. Princ dostal se až na dolní svět do jeskyně, kde žili slepí manželé. Stal se jejich pastýřem a honil stádo na zakázaný devátý vrch, kde tancovaly víly. Srv. Ná-rodop. sborník, VI. 218, č. 15, 20; VII. 218, č. 8; Róna Sklarek: Ungar. VM, 194, č. 16; Aichele, Zigeuner M. 204; Archiv f. slav. Phil. XXIX. 470. V této versi však rek nepřinutil víly, aby mu vrátily oči pánovy, než odměnou za to, že je až do. úmoru roztancoval, dostal od nich odměnou metlu, brus a tykev vody, aby si při útěku jimi pomohl. Když se staří manželé umyli touto vodou, nabyli opět zraku. Rek dostal od starce klíče od devíti komor, ale devátou neměl.otevřití; neposlechl a v deváté komloře všechno se zastkvělo oid zlata a uprostřed stáli zlatý kůň. Odvázal ho, vyvedl a vzal ony věci od vil i ujel na něm. Na útěku hodil metlu — z ní se udělalo husté křovisko, potom brus — udělaly se veliké vrchy, konečně tykev s vodou a Udělalo se ohromné jezero. Srv, Bolte-P. II. 140, č. 79. Stařec nakonec poradil rekovi, aby na svého koně navlékl kůži ně-