str. 321

vidce, v. Podkrkonoší záp. 740. Matka byla potrestania stejně jak v jiných, tradicích srbských, v. Podkrkonoší 749.

80 5. 23 z Chrvatska ze srbského kraje jižně cd Karlov-ce. Ne právě dobře zachovaná verse látky o nevěrné sestře, srv. Kubín-Polívka, Podkrkonoší záp. 700 č. 151. Úvodem předeslán pokažený motiv z látky o silákovi ve službě: pacholek vymíní si odměnou, co s sebou odnese. Odtud převzato též, jali rek nabyl své síly: obyčejně kojí matka syna tolik let, než zmůže vytrhnouti dub a p. Tento jistě starobylý motiv jest v srbské versi nahrazen jiným, též starobylým: lvice chodí k ženě, která se svým synkem utekla do hor, nosí jim pokrm, nekojí chlapce. Po sedmi letech hoch ohnul doubek, přelomil jej, ale nemohl ho vytrhnouti, ani jedli. „Zůstal tedy ještě dvě leta" — není tu ani typický počet let — a když mu bylo devět let, vytrhl dub i jedli lehce. Potom vstoupil ještě do služeb u jiného hospodáře, a zabil více lstí devět zbojníků. Potom přišla k němu dívka, jeho sestra, která žila u těchto zbojníků. Zprvu nevěděl vypravovatel nic o nějaké sestře. Nyní přišel vypravovatel teprve k vlastní látce. Po devíti letech uzdravil se zcela zbojník, který jen zraněný byl hozen k mrtvolám zbojnickým. Sestra se s ním sešla. Rek poslán pna mládě dračí a rysí. Zbojník, nikoliv sestra, položil do jeho postele kůstku, kterou celou ohryzl, a rek se na ní do smrti bodl. Draci a rysové odnesli mrtvolu na loď a jezdili s ní sedm let, marně hledali léku. Na konec spatřili známou hadí travku léčebnou. Srv. Bolte-P. I, 128.

88 5. 24 ze Srbska, okr. užic. Verse Grimmovy povídky č 60, a sice má motivy B, C, D, E, Bolte-P. I, 534. Rozšířeno motivem' o zrádné sestře. Úvodem jsou neobvyklé v těch versích motivy: začíná se vypravovati o dětech, vyvedených na naléhání macešino do lesa. Přijdou do osamělého dvora, ale byl tam jednooký „člověk" a sestra od něho počala. Rek ochočil si mládě medvědí, vlčí a rysí, a s těmi svými „chrty" chodil na lov. Vychoval synka sestřina, a od něho slyšel, jak mu jeho rodiče ukládají o život. Chrti obra roztrhli. Rek potom se synem sestřiným šel do světa, nyní se vypravuje zmíněná látka. Hoch i strýc jsou si tak podobni, jako bratři-dvoj čata v obvyklém vypravování. Jsou leda drobné odchylky, jako že cikán reka-drakobijce zabil střelou. Sestra přišla sama na dvůr carský, a zastrčila do postele bratrovy ostrou kůstKu z obra, svého muže. Ještě jednou se pokoušela zabiti bratra, ale tu na ni poštval vlastní syn své chrty.

93 č. 25 ze Srbska, z Resavy. Verse Grimmovy povídky č. 68. Čarodějník zjevil se z hluboké vody v zelených šatech. V jeho podvodném dvoře byla stará baba, též pokřtěná z bílého světa, i radila hochovi, jak by se mohl vrátiti na bílý svět. Učeň se přeměnil po prvé v koně, po druhé v krám. Otec nevydal ani uzdu ani klíče. Uhodil klíče o zemi, hoch se změnil v ho-