str. 323

Sb. Kavkaz, 37, odd. 2, str. 2. S tím souvisí tradice, že jest na měsíci muž, který z nenadání aneb v hněvu nabodl mladšího bratra na vidle, Letopis istor. filol. Novoros. III. 61 Federowski Lud bialorus. T 149, č. 394, 396. Sbor. kavkaz. XVI. 317. Šuche-vyč Hucul, V. 212, č. T Mater. Antropol. archeolog. XIII. 161, č. 55. V měsíci spatřován člověk, hrající na harfu neb na flétnu, David, též sv. Jiří: Č. Lid V, 326, jak v národní písni u Sušila 2. Kolberg Lud. VIII. 29, XIX. 196, Wisła ХП. 137, XIV. 467, Mater antropol. II. 115, Świiętek, Lud nadrabski 543, ojediněle Jidáš Romania. VIII. 254. Hojně vypravováno, že jest na měsíci muž s dřívím, že v neděli pracoval a pod. Bladé, Gascogne II. 298, č. 7, 8. Sébillot Liter, de PAuvergne 113, Contes Bret. II. 331. Vinson Folklore Basque 7, č. 5. Marian Roalf Cox In-troduction 251. Schell Berg. S. 54, 302, č. 18. Lemke Ostpreus-sen IT 18, č. 31. Kuhn M. S. 27, č. 104. S. Gebr. Westfalen II. 82, 252, Schwartz S. Brandenburg 166, 112. Haas Rügen. S. M. 136, č. 133, 134. Deutsche Volkskunde öst. Böhmen IX. 47. Bl. pommer. VK. IT 88. Firmenich Germ. Völkerstimmen 334. Wisla XII. 118 Lud. XIII. 121. Mater, antropol. XI. 101. Časopis Zgodov. narodöp. VIII. 60, 59. Mijat Stojanovic Šalja i zbilja 22. Begovié Život srba graničara 185, Glasnik muz. bos.-herceg. XIX. 313. Sborník min. XIII. 3, 165. Kolberg Lud. XIV. 40. Wisła XIV. 464, č. 1, 15. Ad. Černý Myt. bytośce 221. Bulašev 301. Izvěstija archeol. Kazan. III. 222. Podle jiných podání odsouzen do měsíce muž, který kradl dříví, svého hospodáře okrádal a j. znal ji již Fischart v. Variot, Leg. et Trad. orales d'Alsace L 273, č. 69. Kuhn, Mark. S. 140, č. 130. Engelien-Lahn,

I. 95, č. 61. Lemke H. 17. Revue trad. popul. XII. 327, č. 3. V rumun. podaní jest to pastýř, který Bohu sv. Petrovi nevlídně odpověděl. Schullerus, 142. Často jest to pradlena, která před nedelí i jindy při měsíčním světle předla, Am Urquell IV. 24, V. 285, Schönwerth, Aus der Oberpfalz II. 60, 69. Lemke

II. 17. Bartsch S. M. Meklenburg I. 460. Bl. pommer. VK. II. 88. Mijat Stojanovic Šalja i zbilja 22. Krauss S. M. Südslaw. IT č. 44. Gubernatis Tiere indogerman. Mythologie 466. Jinde jest to žena s dvěma vědry, že pozdě večer v neděli čerpala vodu. Jannsen M. S. esthn. II. 26, č. 8, pod. Vasiljev, Pamjat. tatar, nar. sloves. 173. V orientálních podáních shledáván zajíc v měsíci, Benfey, Pantschatantra I. 348, Marian R. Cox Introduction 250, Etnograf. Obozr. X. 74. Zaznamenány i jiné ještě různé pověsti, jako že jsou na měsíci lidé jednonozí z trestu, že se Bohu zprotivili, Federowski Lud białorus. II. 339, č. 296.

104 5. 30 z Chrvatska, okr. Petrin. Vysloužilec vyžádal si za almužnu od Boha a sv. Petra dýmku stále dýmající, hůl každého bijící a karty vyhrávající. Tak vysvobodil zakletý hrad, a stal se pánem mejboihatším v tom mastě, i otcem rodiny. Jednou poslal Bůh smrt, aby mu přinesla jeho duši. Ale on chytil ji do svého rance i zavěsil na hřebík. Nikdo neumíral, a Bůh poslal k němu sv. Petra, a slíbil, že nepošle proň, dokud