str. 326

131 č. 36 z Chrvatska, okr. Vojnié. Neuměl ani popel sé-třásti, který naň padal, proto ho pojmenovali popeljko1. Hoch vstoupil do služeb carských, a princezka si ho zamilovala. Car posílá ho hledat měsíc, proč není stále plný a někdy škrbast štěrbavý, podobně jak v Grimniově povídce č. 29, Bolte-P. i. 282. Stejně ukládají ise mu otázky, král proč oslepl. Místo velryby neb převozníka přiletěl mořem jakýsi tvor, podobný člověku a s křídly přikovanými, a nabídne se, že reka přenese k měsíci. Měsícovu matku našel v chatě. Měsíc vykládá, proč není stále pln, že když ho nevidí svět, přijdou duše spravedlivých a pláčí a prosí, aby aspoň v noci lidem! své světilo zkrátil, nechť se mučí jdouce ve tmě. Onen tvor trpí, že lidi šidil a děti plašil, a vysvobodí se, až sie napije lidské krve. Rek dostal ještě od měsícový matky zlatou košili.

134 č. 37 z Chrvatska, okr. Vrgin Most. Vojáka, který již 16 let sloužil, pustí kapitán, až mu přinese tři vlasy od Čerta. Má se dále ptáti, od čeho je princezka tak nemocná, a je-li pro ni lé'ku; 2. proč jabloň rozkvétá a hned ztrácí ovoce; 3. jak dlouho bude stráž státí a kdy se zbaví vojančiny. Čertova matka vytrhne synovi obyčejně vlasy jakoby ve snu. Nemocná princezka uzdraví se, až vykopají žábu spod peci v jejím pokoji, upekou ji a jejím práškem posypou její tělo. Pod jabloní jsou velké poklady. Voják jak křikne „ablez", bude vyměněn. — Místo tchána v obyčejném vypravování, Bolte-P. I. 282, jest tu jiný voják, který uslyšev, čeho dosáhl voják poslaný pro tři vlasy čertovy, a tomu onen na stráži stojící hodil svou pušku a křikl „ablez".

140 č. 38 z Bosny. Chuďas pomocí své chromé straky dostane pro cara krásného ptáka, potom klec pro ptáky — má ji veliký pták na krku, dále přiveze princezku, vylákav ji na loď — motiv ten vyškytá se v různých pohádkách často-, srv. Bolte-P. I. 45, a konečně prsten princezčin z moře — odchylně yjřinese jej sama straka, když byl olej rozlit po moři. Chuďasa zachrání nakonec straka od smrti, kterou mu chystal vezír, projíždí se na koni, až je na něm sama pěna, namazav se tou pěnou, vydržel žhavou pec. Jest to záměna koupele ve vařícím mléce.

144 č. 39 ze Srbska, okr. Užic. Myslivec ulovil zlatorouného berana, a kůži daroval carovi. Car mu potom uložil, aby vystavěl dvorec ze samých „divovskih" kostí, do vody nalito plno vína a kořalky, divové: obrové opiti a od řezníků snadně pobiti. Čajkanovié odkázal v poznámkách na povídku Vukovu č. 12, kde jest uloženo lovci udělati dvůr z „viljevskih" zubů, t. j. ze sloních zubů. Podobně též v netištěné povídce Věrko-vičova sborníka, v. Prilozi za kňižev VII. 14. Potom má rek přivést! krasavici, tu dceru Satanailovu. Provede pomocí druhů nadaných nadpřirozenými silami, Bolte-P. II. 79, č. 71, a. pomocí .zlaté rybičky — přespí v řožhavené peci, snísti a vypiti velké množství — tu foukal způsobil, že všechno vítr