str. 328

159 č. 43 z Chrvatska, okr. Vojnié. Stařec sloužil v pekle, podpaloval kotel. Bůh poslal k němu sv. Iliju, aby ho poučil, aby si vyžádal odměnou starý plášť, a jej namočil v kotli. Duše-ovce jak obyčejně prodány. Ale stařec nechtěl je prodali Bohu, že dal pomříti jeho 9 synům a nedával jim chleba. Rys podobný jak v povídce o smrti-kmotře. Závěrečný motiv: stařec spatří v nebi své hadry a sedl si na ně, připomíná motiv Grlm-movy povídky č. 81, Bolte-P. II, 163.

162, č. 44 z Hercegoviny. O vděčném nebožtíkovi. Bolte-P. III, 490 č. 217. Obvyklá povídka rozmnožena jinými motivy: na prvním noclehu viděl sluha, jak se tři myši popraly o kousek chleba a jedna byla oslepena, obě druhé myši odběhly a přinesly trávu, kterou slepá nabyla zraku. Sluha trávu schoval. Na druhém noclehu pobil loupežníky, jak lezli z prohlubně, aby kupce oloupili. Na 3. noclehu zabil draka, který lezl z jezera a chtěl kupce sežrati. Onou travou uzdravil princezku. Naposled se sluha dělil s pánem o vše, též o nevěstu, tuto princezku, jejíž ženichové první noc hynuli, v. Bolte-P. III, 514. Nevěsta nebyla rozsečena, než strachy vyvrhla zmiji, která první ženichy dávila, a 30 mláďat zmijích.

167, 5. 45 ze Srbska, okres Užic. Jiná verse téže látky. Na cestě jest jen scéna s drakem u jezera. Obšírněji vypravuje se jen motiv o „giftmädchen". Rek o ni požádal, první noc hlídal sluha, a jak zmije lezla z úst dívčiných, usekl jí hlavu. Při dělení nevěsta vyvrhla trup zmije. Připojena nová scéna, sluha pozval reka, aby ho navštívil, čas tam bleskurychle mizí, srv. R. Köhler II. 239, Am Urquell, I. 73, Mater, antrop. XIII. 178. Ovšem, ne tak silně, muž se vrátil k ženě, zcela zešedivělý, žena ho nepoznávala.

171, 6.46 z Hercegoviny. Povídka nemá paralel v pohádkové literatuře evropské, patrně orientálního (tureckého) původu. Spravedlivého chrání bůh, anděl postavil se pod chuďasa pověšeného, takže zůstal živ, a pověsil na jeho místo vinníka. Rek šel do světa s hodinami, které mu dal anděl, pomohou mu v nesnázích. Najde vejce — drahý kámen, svítící mu při práci. S kupcem1 přišel do Stambolu k carovi. Pomocí svých hodin pomohl uhodnouti, od jakého zvířete je kůže. Jest zeslabený sled velmi rozšířeného motivu, v. Bolte-P. III. 483, č. 212. Jmenován velitelem rodného města, vrací se, sejde se s matkou a svou milenkou, která opustila bohatého otce a šla jeho matce sloužit, vinníci potrestáni.

175, č. 47 ze Srbska, Resavy. Nej mladší princ dal zakopali nebožtíka, vykoupil tři dívky od Turků, a síť na ryby. Vylovil škatulku z moře, a v ní našel psaní, kterým ho zvala, ďábelská sestra Mireva devojka, aby si ji vzal. Na lodi dojel. Trosky. Úvodní motiv o vděčném nebožtíku není vůbec rozveden.

176, 5. 48 z hercegovského Zagorja. O metamorfosi pohlaví, srv. moje pojednání v Prilozi za kúiževnost VII. str. 1. Úvod