str. 329

se odchyluje: Dívka převlečená za junáka zachránila mladíky-ženichy, které cosi hubilo ve svatební noci. Zabila dračici. Odměnou vyžádala si koně. Dostala koně, který mluvil; srv. Dozon C alban. 110. Rekyně přeskočila široký příkop i dostala princezku za ženu, v. Prilozi 1. c. 13. Byla pak 1. poslána pro daně z nepřátelské země, 2. pro divokou kobylu s 9 hříbaty, v. Prilozi 1. o. 13, 3. pro korunu cara obrů-divů. Na radu koňovu pochválila kalnou vodu, 'sladkost jablek, a pomáhala ženě při peci. Ty ji pak chránily, když ji okradený car pronásledovali. Jsou to motivy známé z povídky Grimmovy, č. 24, Bolte-P. I. 207. Car nyní proslovil prokletí.

180, č, 49 z Chrvatska, okres Vrgin Most. Kocour v botách. Bolte-P. I. 325, č. 33a. Kocoura zdědil hoch po otci. Kocour nenosil dary, stáda zajíců a pod. Než ihned vyžádal pro svého pána princezku. Pověděl m|u jen, že jeho pán Macanov gospo-dar. Tak se jmenoval vyhlášený boháč. Jest tu slovní hříčka: macan znamená totéž co mačak, kocour. Svatební průvod do majetku Zrna j a Ognevit-ého. Postrašil ho, že naň táhne Macanov gospodar s velkým vojskem, takže utekl do duté vrby, a do té dal potom stříleti z děl. Jest i závěrečný motiv. Ale kocour nezbavil reka majetku, než mu vyškrábal oči.

185, č. 50 z Chrvatska, okres Bělovar. Synové se táží otce, proč jeho levé oko pláče, a pravé se chvěje. Otec strhl pušku, oba starší synové ustrašeni utekli, jen nejmladší zůstal. Slyšel, že někdo/ ukradl jeho vinný keř, a nyní nemá oni kapky vína na svátky. Podobný úvod: Erben, Slov. čítanka 226, Wratislaw 205, Valjavec 146, č. 11. Kremnitz Rum. M. 238. Jones-Kropí, Magyar F. T. 60, Klimo, Contes lég. de Hongrie 284. Polívka, Súpis, I. 260. Čas. mus. slov. spol. XVIII. 83, č. 51, Etnograf, Zb. IV. 75, č. 13, XXIX. 44, č. 5. Sbor. mater. Kavkaz. XXXIV, odd. 3, str. 66. Reku pomáha liška, když dal jí vypiti krev z hlavy koňovy. V starší srbské versi z roku 1848, Wratislaw 205, jest to třínohá chromá liška, se kterou se rek rozdělil o své jídlo (starší bratři to odepřeli), stejně u Valjavce 146. Jinde jest to šerý vlk, v. Bolte-P. I. 507. Stejně má rek dřevěnou lopatou vykopati vinný trs, ale práce jde příliš pomalu, sáhne tedy za železnou, stříbrnou (zlatou), vzbudí tím stráž, a jest jat. Poslán od toho cara pro zlaté jablko*. Opakuje se týž motiv s dřevěnou a železnou holí. Dále poslán pro zlatého koně a konečně pro krasavici. Liška přemění se v krásnou dívku, když rek z jejího ocasu vytrhl vlas a zapálil jej, taktéž v zlatého koně, i v zlaté jablko. Poslední motiv jest porušen: liška varuje reka, aby nikdež na cestě nepojídal masa, jak kousek nakousne, zemře. Pro přílišný hlad nemohl odolati, a jak zakousl, vyskočili dva muži — to byli jeho bratři, v ten okamžik ožili.

197, 5. 51 ze Srbska, okres Užic. Pastorka poslána do mlýna. Jde tam se svým psem, kocourem a kohoutem, a jejich pomocí zachrání se od netvora, žádajíc na něm stále nové dary. Srv.