Bolte-P. I. 221. Pastorka vyžádala si zlaté sedlo, roucho i okřídleného koně.

199, č. 52 z Hercegoviny. Rek pomohl draku, který zápasil s jelenem, a nemohl ho pro jeho parohy sežrati, stejně jako v některých makedonských povídkách, srv. Prilozi za knižev. VIT 11. Otec dračice „zmijski car" dá mu za to svůj prsten. Jak prsten přiblíží ohni, vyskočí dva „Arapi" a vykonají jeho rozkaz. Srv. Bolte-P. II. 535, č. 116. Rek idá si konečně od svých sluhů přinesli carskou princezku. Baba vyzkoumá, kde se nalézá princezka, vymámí na ní prsten, a odvede ji otci. Rek vplíží se do paláce carského k milence, jat, hozen do jámy, a za ním jeho kocour a pes. Ti mu opatří kouzelný prsten. Srv. Bolte-P. II. 455.

208, č. 53 z Chrvatska, okres Glina. Základní látka jest: zlá žena mění muže ve psa, potom v ptáka; muž ve psa přeměněný uchrání dítě, a nabude moci čarodějné, kterou přemění ženu i jejího milence v oslici a osla. Srv. Archiv slav. Philol. XIX. 250, č. 22, XXI. 278, č. 89, XXXI. 284, č. 247. Jest podkladem ruské epické písně o Dohryňovi a Marině, srv. pojednání N. Sumcova v Etnograf. Obozr. XIII.—XIV. (1892), str. 144. Připojeny jsou jiné motivy: muž staví v lese železa, když hlídá, slyší čerty, že kdyby byl pod nimi umístil dva proutky, to by se v nich chytil, kdo by jich neviděl. Tak chytil čerta, a ten puštěn, dal mu lískový proutek, který splní každé jeho přání, ale nesmí o něm nikomu nic říkali. Nabyl jím velkého bohatství, a nakonec neodolal, vyzradil to ženě. Nyní se připojuje vlastní látka. Pes odměněn zlatem, že zachránil prince, vrátil se domů, a tu ho žena přeměnila v kukačku. Kukačka zaletěla do lesa, sedla na týž strom, přišel čert, přeměnil ho jiným proutkem v člověka, a řekl mu, aby tím' proutkem potrestal ženu i jejího milence.

211, č. 54 z Chrvatska, okres Vojnié. Verse látky rozebrané v komentáři Kubínovy sbírky Podkrkonoší záp. 731, č. 229. Místo matky jest tu žena. Sen mu vyjevil, že ve zmiji v prameni najde šavli, která splní každé přání. Touto šavlí dal si vystavěli velký palác. Nepřemoh! zbojníky, neusadil se v jejich zámku, jak obyčejně bývá vypravováno. Za ženou začal chodili čert, a ji přemlouvati, aby se zbavdi muže. Motivy této látky byly silně zeslabeny. Rek vypraven jen jednou pro jaWka ze země čertí. Na lovu ušetřil holuba, když mu slíbil, že mu bude na pomoci, až oslepne. Vyzradil ženě, že jeho síla jest v šavli. Čert mu vzal oči a vyvedl ho do hor. Tam přiletěl onen holub a vyléčil mu oči (kterak, se nedovídáme). Úvodem vypravováno, že rek se svou milenkou utekli, když ji její bohatý otec odepřel, a pod suchým habrem si přisahali vernosť. Každý přisahal: se žitnou slamou v ruce šli kolem habru, a zaklínali se: zradímc-li tebe, kéž uschnu jak ten habr, a nemohu umřití, pokud se neprovléknu touto slamou. Rek navrátiv se domu, spatřil ženu seschlou jako habr, a tenkou jak sláma. Zakli-