str. 331

nadlo velmi zajímavé. Nemocný se léčí, když se převléká stromem, v. Frazer The Golden Biougli III. 394, Zs. Ver. VK. XXIII. 288, Zbor. juž. slav. XVIII, 231, Sbor. kavkaz. XXXVII., odd. 2, strana 31.

214, 6. 55 z Chrvatska, -okr. Ѵо-jnić. Vojáci zapadnou do zakletého zámku, vysvobodí dívky v hady zakleté, když budou s nimi spáti tři noci, aniž se jich dotkli. Odolal jediný a toho dívka zůstala jen s hadí korunou. Tato látka není úplně podána, a připojena jiná látka o Fortimátovi. Ženich obdařen pláštěm, který ho činí neviditelným', šavlí plnící rozkazy a měšcem neprázdnícím se. Ve snu se mu zjevuje, že jablky způsobí rohy a vodou je odstraní. Bolte-P. L 470.

216, č. 56 z Chrvatska, okr. Vojnié. Spojeny dvě látky, o zlatém ptáku, Bolte-P. I. 528, č. 60, a zvědavé ženě a muži, znajícím zvířecí řeč, Bolte-P. I. 132 pozn. Zvláště první reprodukována kuse. Chuďas našel podle snu zlatého ptáka, a přinesl ho darem faráři, který jeho synka se ujal. Farář přečetl pod křídlem jen jeden zápis: kdo mne sní, bude celý zlatý. Křídlo snědl farářův chovanec, a hned odešel do světa, když viděl, jak se stal zcela zlatým. Přišel do- města, spatřila i zalíbila si ho princezka. Aniž mu byla dala nápoj, začal jednou zvraceti. Princezka toto křídlo spolkla a mladíka vyhnala. Ten zachránil člověka před vlkem a dostal odměnou -od jeho otce prsten, který mu udělí znalost všech jazyků na světě. Na jeho přání přišla k němu jeho žena, a chtěla zvěděli, odkud všeho bohatství nabyl. Bil ji tak dlouho, až vyvrhla, křídlo-, a pak ji zapudil.

221, č. 57 z Chrvatska, okr. Vojnié.. Verse Grimmovy povídky, č. 64, obsahuje motivy A, B, C, Bolte-P. II. 39, první motiv jest silně změněn: zlatý kočár dostal rek od vil, když je nazval své „posestrime".

223, č. 58 ze Srbska, Resavy. Verse Grimmovy povídky, č. 107. Obsahuje motivy A4, B1, C\ 2 v. Bolte-P. II. 474. Zakončení se odchyluje: Rek vyhledal zrádného bratra, usvědčí ho ze lži, že umřel a ho pochoval, a dá mu na vůli, chce-li smrt z jeho ruky, aneb chce-li skočiti ze dvora a sám se zabiti.

205, 5. 59 ze Srbska, okres Krušev. Verse téže látky. Rek nebyl oslepen, než jen zanechán v studni. Obsahuje motivy B1, C2, 5, D. Zrádní druhové byli od čertů v studni zasypáni.

225, č. 60 z Chrvatska, okres Vrgin Most. Dosti přesně vypravována povídka o- králi, který na vojně zapomněl svůj prsten neb meč a poslal proň sluhu, který uměl se měniti v holuba, rybu a jelena, Gaal M. Magyar, 114. Obert Rumán. M. 63, č. 33. Kletke Märchensaal II. 27. Radl-ov Narěčija tjur.. plemen X. 10, č. 2. Afanasjev. H. 145. Pröhle M. f. Jugend 214. Ey Harzmärchenbuch 167. Zaunert Deutsche M. seit Grimm 259. Tille České pohádky do r. 1848 119, č. 20. Böhm. M. T 306. Ahlquist M-okscha-Mordwin. 101, Schreck Finn. M. 166.