str. 332

238, č, 61 z Chrvatska, okres Vojnié. Ryba, kterou car koupil, vyjevila mu, aby ji dal uvařiti a snědl, že pozná zvířecí, jazyk, nikomu však ať nedá jí okoušeli. Sluha okusil jí. Car i sluha rozumějí řeči mravenců, slyší, jak možno nabyti zlata. Sluha vysvobodil mravence od ohně, a ti slíbili mü pomoc Potom zbavil myši od lasičky. Car ukládá sluhovi 1. sebrati perle, rozhozené po louce, nemohli mravenci, 2. posílá ho pro. jablka, má prostředek vyjmout, ale tak, aby slupka zbyla celá — pomohly myši — přes moře k této jabloni se dostal, když. uslyšel od trávy, na které odpočíval v chládku, aby ji sebral,, povoněl, a pod rameny a koleny se namazal, že mu hned narostou křídla. Tento motiv není odjinud znám. Car zanechal další úklady proti sluhovi, a když cítil blížiti se smrt, dal mu dceru. Povídka v této celosti, tuším, původní.

241, 5. 62 z Chrvatska, okres Vojnié. Verse Grimmovy povídky č. 45. Obsahuje motivy A, B, C, F, G, H2, Bolte-P. I. 389. Zvláštní jest, že Paleček nevede vola, skryt v jeho uchu, než ukryje se do rukavice a pověšen na železo, jímž jařmo volské uzavřeno-.

243, č. 63 z hercegovského Zagorja. Patří do skupiny povídek, které jsem v komentáři ke Kubínovi, Podkrkonoší záp. shrnul, str. 606, č. 26 C Zvláštní jest v této versi, že když čistila, služka střeva ovčí, zaletěla krabice na vodu, přinesla ji králi,, ten ji otevřel, a v ní byli jeho- dva synové se zlatýma rukama, nohama a vlasy.

245, d. 64 ze Srbska, okres Užic Verse téže látky. Otec nalezl na honu děti v jeskyni po běžných metamorfosách. Připojen motiv o nevěstě hochově, jenže není to jakási zázemní krasavice, ledaže ženich má jí přinésti mořskou vodu. Pomohl mu čáp, když mu na krk přivázal nádobu na vodu. Nevěsta znala jejich původ, šla s nimi do otcova domu a tam vše vyjevila.

248, 5. 65 z Chrvatska, okres Vojnié. Otec prodal syna, aby měl čími plaviti svátek rodinného patrona. Dostal zlatý ne-změnný inklus. Za zlatý koupil ho car. Car ho chtěl oženiti se svou dcerou, ale požádal o ni sousední princ, a vyhlásil proto vojnu. Ministři usoudili, že ji má dostali, kdo více za tři roky vydělá. V horách sešel se rek se starcem a podle jeho rady vykopal hrnek masti. S tou vydal se do země postižené malomocenstvím., vyléčil cara, nejdříve převozníka, který ho převezl přes moře, a všechen lid, když mu slíbil zlatou loď a 4 zlaté vojáky. Na zpětné cestě vyplatil oběšence, prince-sou-peře, a zapsal mu pod košili, jak ho od šibenice vykoupil. Tento motiv jest všude znám, hojně v balkánských povídkách, Atan. Nikolié 1842, I. 136, Bos. Vila X. 172, Šapkarev VIII. 255, IX. 319, Sbor. min. VIII. 171, Sprostranov 114. Kretschmer Neugriech. M. 100. č. 29. Macculoch, Childhood of Fiction 62, Bastian, Völker des östlichen Asiens II. 351. Cosquin, Études folkloriques 428. Zrádný soupeř namluvil, že rek byl oběšen.