str. 334

275, č. 73 ze Srbska, okres Krušev. Velmi kratičká verse Grimmovy povídky č. 81, obsahuje jen motivy B, D, Bolte-P. II. 150.

276, č. 7í z Chrvatska, -okres Vojnié. Obsahuje leda dva motivy látky o kajícném zbojníku, Bolte-P. III. 464 a sice A, D1. Verse vznikla patrně pod katolickým-chrvatským vlivem, hoch zapsaný čertovi dán doi „popovských" škol a „král" čertů vyplísnil čerta, že vždy říkal, aby nic neměli se žáky „černých" škol. Povídka končí humoristickými slovy: i dnes je kněz horší „vrag" (čert), než onen v pekle.

278, 5. 75 z Bosny. Princezku -dostane, kdo uhodne její tajné znamení. Bolte-P. II. 528, č. 114, Kubín-Polívka, Podkrkonoší záp. 705, č. 154. Rek dá jí po třikráte rybu, a pozná tři její znamení: na čele červené znamení, na bradě modré znamení, a pod krkeml znamení bílé jako sníh. Král ukládá nyní ženichu nadlidské práce, aby se ho zbavil, a sice má přinésti 1. mléko od obryně. Rek získá -si přízně obrovy, když ho- pozdraví jako otce, a když -mu nůžkami „rozsekal vlasy kolem očí", brvy, 2. drahokam s hlavy obrovy. Pomohli tři hadžije místo poustevníků v našich povídkách, vzdálení od sebe třicet -denních cest — tu jest typické číslo třicet, — od třetího-, láhve, z -nichž udělaly se hřebíky navrch obrácené, oheň a moře, v tom obr utonul, 3. daně z odpadlé země jak nahoře v čísle 21. Reku se přidružili soudruzi nadaní nadpřirozenými vlastnostmi, kteří obyčejně pomáhají dobývati princezny, Bolte-P. II. 80, č. 71. V té zemi vyplatí daň, vykoupají-li ,se v žhavé lázni, snědí-li kotel hrachu, uhlídají-li sedm zajíců a j.

285, č. 76 z Chrvatska, okres Vojnié. Bratři -se předstihovali v chytrosti. Sestra ukládá bratrovi udělati cestu, loď, spustiti ji na moře, a soudek. Synek vyzvídá na tetě, jak to provésti. Vydavatel ukazuje v poznámce, že jest to z cyklu o Šalomounu a jeho sestře.

287,.č. 77 ze Srbska, okres Pir-ot. Syn má z jara přivésti tolik ovec, kolik jich na zimu odvedl na pastvu. Poradila mu dívka. Podobně Gaster Ruman. Fairy Tales 64. Świętek Lud nad-nabski 404, č. 43, P-amjatniki Osetin III. 43, Sbor. kavkaz. XVIII. 101, č. 7, podobně Obert Ruman. M. 110, č. 75 a j. Jinotajné odpovědi idívčiny, jako jinde chlapcovy srv. R. Köhler, Klein. Schriften I, 84, vyškytají se v středověkých dílech, v knize Sal-omo a Markolf v. Veselovskij, Sobran. sočin. VIII. 304, 315, Gosquin Etud as folklorique 487, a hojně v nových zápisech pohádkových, Šapkarev VIII.—IX. 150, č. 99 z Ochridska, 298, č. 160. Zs. f. Volkskunde II (1890), str. 237. Etnograf. Obozr. XXXI. 9, Renel, Contes- de Madagascar II. 64, 82, 89 (co dělá strýc, matka?). Pamjatniki Osetin III. 44, 79. Srv. Bolte-P. II. 359.

290, č. 78 z Hercegoviny. Svérázná verse látky o moudré dívce, Bolte-P. II. 349, č. 94. Úvodem rovněž vtipná odpověď: dům je pěkný, ale komín křivý... Je-li komín křivý, ale kouř