str. 339

č. 90. Některé motivy z Grimmovy povídky č. 91. Rek dobude jinak železa než se obyčejně vypravuje, srv. Polívka, Súpis, I. 263: vymínil si všechno železo od mužů, že za ně vymýtil les. Ukovaný z toho železa kyj zkouší jinak: kyj vyhozený do výše zachycuje hřbetem, a když ho nezabolí, zabije jim! kováře.

336, č„ 101 ze Srbska, z Resavy. Sedlák slíbil přivésti čertu ženu, když ho udělá bohatým; na cestě vstoupila žena na chvíli do kláštera, a místo ní přišla Bohorodička. Srv. Zachariae, Kleine Schriften 197, v. d. Hägen, Gesamtabeuteuer III. 480, Caesarius Helsterbach, Die Fragmente der Libri miraculotrum lihri VIII. ed. Meister, Rom. Quartalschrift, Suppl. III. 199, č. 76.

337, č. 102 iz téhož kraje. Čert ukázal člověku, že jeho věrným přítelem není žena, než pes. Srv. Serbskij letopis 1831, sv. 3, str. 117. Chauvin, Bibliographie arab. VIII. 161, č. 170, 199, č. 244. Archív slav. Philol. XXXIII. 283, č. 186. Etnograf. Zbirnyk XXXIII. 66, č. 140, Hruševskyj, Istorija IV. 472, Sborník Kavkaz. XII. od. 3, str. 31—32.

338, č. 103 z Chrvatska, okres Vojnié. Kdy přestali zabijeti starce? K literatuře uvedené od Wesselského, M. d. Mittelalters 237 budiž dodáno: Zelenín, Opisanie uč. archiva ruse. geograf, obščestva III. 1104 (z Poltavské gub.), Zapiski Semápalatm, XjliT 40, 42, č. 16, 18, 54, č. 34. Pomocí ukrytého otce řeší mladík rozkazy královy: 1, přijitá ani bos ani obut, ani nahý, ani •oblečen, ani jízdmo, ani pěšky, ani cestou, ani necestou, a přinesli dar i nedar, 2. přivésti své přátele i nepřátele (psa i ženu), podobně pak v středověkých povídkách. Srv. Bolte-P. IT 365.

340, č. 104 z téhož kraje. O hloupé ženě. Maso uschováno na dlouhý den. Dostal je člověk, který se jmenoval Dugič Dane, isrv. Bolte-P. T 521, 526, Kubín, Podkrkonoší záp. 674, č. 63. Následují ještě motivy A, B Grimmovy povídky. Muž jde do světa hledat hloupějších, kterýžto motiv nalézáme v jiných látkách. Bolte-P. T 335, č. 34, IT 440, č. 104; místy ovšem též při této, Kubín op. c. 675, č. 63 i při jiných, ib. 444, č. 252, Podkrkonoší vých. 406, č. 21. namluvil hraběnce, že přišel s hora, myslela, že viděl tam jejího muže, srv. Bolte-P. II. 440, č. 104 (motiv C). Její syn byl ošizen o koně, ale zakončení, bohužel, asi z mravopočestných ohledů vyškrtnuto. Bylo asi jiné než Kubín, Podkrkonoší vých. 406, č. 21.

342 5. 105 ze Srbska, okres Užic. Lenivá nevěsta, žena vyléčena. Mísilo kočky musela žena drželi na svých zádech kůži, kterou muž bil. Viz Polívka, Povídky opav. han. 48.

344, 5. 106 z Chrvatska, okres Dvor. Mistrný zloděj. Srv. Kubín, Podkrkonoší záp. 651, č. 57, Zloděj má ukrást!: T koně, 2. 4 slaniny z půdy, král je dal hlídali silnou stráží, zloděj spouštěl na půdu mrtvolu, stráž na ni vystřelila, pod. Neven 1858, VII. 457, 3. skříně s penězi, zloděj uspal sluhu hlínou ve hřbitova podobně jak v hercegovské versi sbírky Vojmovióovy (Kubín op. c. 663); 4. prsten a podvlíkačky královy; zloděj si