str. 340

počínal jak když jinde měl ukrásti prostěradlo. Potom uznal ho král m mistra a přijal ho na svůj dvůr, taktéž Neven VII. 459, tedy podohně jak v látce o Ramipsinitově pokladě. V hluboký spánek uvržen člověk, posypán zemí z hrobu, Jahrbuch f. rom. engl. Liter. XI. 353, Giese Türk. M. 97. Jinde prstem oběšencovým, Veekensiedt Wend. SM. 452, č. 48, 49, též svíčkou, z lidského sádla, Živaja Starina VII. 15. Kater. Hruševfca, Z primitivnoji kultury 100.

3-48, 5. 107 z Chrvatiska, z poříčí Kulpy. Polovice hrachu vyměněna za dvě svině, ty za dva voly. K versím sneseným u Bolte-P. II. 201 buďtež dodány: Hrb. Javor 1890, str. 237, rus. Smirnov 298, č. 76, 619, č. 224, 225, Zelenin, Vjatka 233, o. 80, dále Löwis, Fin. estn. M. 21, č. 6, Wichmann, Syrän. Volksdichtungen 57, č. 20, 21. Aichele Zigeun. M. 111, č. 28, Bergstrasser Neuaram, M. 99, č. 30. Frobenius Atlantis III. 19. č. 6, Renel, Contes de Madagascar II. 60, č. 78. Hambruch, Malai. M. 13, č. 8. V mnohých těchto versích vyměněn kůň a j. za dívku, а na konec dostane pytel se psy, tak Luzel, Gontes Bretagne III. 401. Pitré, Nov. toseane 237, č. 46 a j. V srbské versi použito jiného motivu z jiné látky: cikán koupil ženskou mrtvolu, přistavil ji ke studni, vyzval princezku, aby jeho matku zavolala, ta neslyšela, strčila do ní prstem, a mrtvola spadla do studně. Cikán za domnělou matku dostal princezku, a donesl ji v pytli do krčmy. Tento motiv: výhodná výměna mrtvoly matčiny bývá vypravován v Grilmmově povídce, č. 61, Bolte-P. II. 3. Kubín, Kladské povídky II. 117.

350, 5. 108 z Chrvatska, okres Vojnié. Muž v stromě ukryt radí ženě, aby ho dobře živila, že oslepne a potom i umře. Srv. Frey, Gartengesellschaft, ed. Bolte 284, Montanu®, Schwank-bücher, ed. Bolte 330, 517, 611, č. 72, Národopisný Věstník III. 15, č. 19. Kubín, Povídky kladské II. 14, č. 9. Zs. V. VK. XXIV. 432. Smirnov 300, č. 77. V těchto povídkách má žena muže strčiti do vody, ale sama sletí do ní. V srbské versi vyvíjí se děj jinak. Muž milence ženina (popa) zabije a pak se mrtvoly zbaví tím, že jí oběsí o- vrata hospody, kam ho nepouštěli. Hostinský se jí zbaví, že ji staví na vůz opilých vozků. Mrtvola pak ještě stavěna ke studni, a posazena na člun, i člun puštěn na moře. Tam překážela lovci, a na konec mrtvola střelena, spadla do moře. Tento motiv jest tu obměněn, srv. Polívka, Povídky opav. han. 60.

352, 5. 109 z Chrvatska, okres Vrgin Most. Verse Grimmovy povídky č. 61, Bolte-P. II. 10, obsahuje motivy B, G1, H, J. Mezi první a druhý vsunut cizí: člověk namluví Turkům, že drží dub, aby nepadl na jeho proso,- ať jej podrží chvilku, než jim přinese peníze. Bývá v povídce'o muži s nebe, Bolte-P. č. 104, Polívka, Povídky opav. han. 95.

357, č. 110 ze Srbska,, okres Užic. Jiná verse téže látky. Obsahuje motivy F1, ale kravská kůže prodána strace na trnu,