str. 349

416, č. 180 z Chrvatska, okres Vojnié. Masití čarodejníckou namazána kola. Takovou pověsit zaznamenal Fr. S. Krauss, Slav. Volksforsch. 74. Srv. Kubín, Kladské povídky II. 228.

416, 5. 181 z téhož kraje. Čarodějnice a její pacholek. Srv. Kubín, Kladské povídky II. 226, č. 69.

424, č. 193 ze- Srbska, Pirot. Zlomkovitá verse látky Grimm č. 46, Bolte-P. I. 398.

425, č. 194 z Chrvatska, okr. Petřina. Chuďas hledá kmotra, zamítá sv. Petra i sv. Iliju, přijímá jen Smrt, jak nahoře č. 32. Obsahuje motivy A2, smrt vede ho do svého domu, ukazuje mu svíčky, kmotr svou svíčku zmieňuje, B1, C2. Smrt přišla, odňala kmotrovi život, když jeho syna učinila doktorem. Tento syn vyučil nejučenější a nejslavnější školy. Verse silně roz-vleklá, a patrně literárně zpracována.

432, č. 195 z Chrvatska, okres Glina, Pastorek ujede na volu před úklady macešinými, jak nahoře v č. 10, kdežto v jiné, starší versi, Vila II. 815 bojuje býk s 'draky, a konečně největ-šímu podlehl, v této versi vůl bojuje s kozly, třetí kozel byl ohromný, bílý s velkou skalou na hlavě. Rek odtočil jeho pravý roh a utekl, když se neohlédl.

435, č. 196 z hercegov. Zagorja. Verse Grimmovy povídky č. 29 jak nahoře č. 85. Obsahuje motivy A1, 2, jakási dívka přepisuje Uriášův list, a táž ochraňuje reka, když jest poslán k jámě, ze které vyskočí dvě slepice (dvije kokosi), jak zavolá: „ja bumbul moj", a uškrtí ho. Pokřižoval se, pomocí dívčinou svázal je, přinesl je domů, a ty uškrtily zlého tchána. Jest to nikdež, pokud vím, nedoložená obměna známého motivu.

437, č. 197 ze Srbska, Pirot. Bezdětná žena zasadila v zahradě bob, vyrostl vysoký strom, na jeho vrcholu zlatý Saraj-grad, a v něm dívka. Srv. Pentamerone-Liebrecht I. 29, Kaden, Unter den Olivenbäumen 10, Hahn, Griech. alban. M. L 163, č. 21, Weigand, Aromunen H. 261, č. 125. Pokažená verse látky o vyměněné nevěstě. Zapomenut motiv o dívce čerpající ze studně a spatřivší oidraz krasavice ve studni atd. Srv. Gonzenbach I. 81, Zs, V. Vkunde VI. 64. Garnett, Greek Folk Poesy II. 20. Kretschmer, Neugrch. M. 11. Simrock, Deutsche M. 369-(novořecká). Arnaudov, Blgar. prikazki do č. 66. Jones-Kropf, Magyar Folk Tales 134, 213. Šašelj, Bisernice II. 223 a j.

439, 5. 198 ze Srbska, Pirot. Nevěrná dá se od muže kněze oddali se svým milencem. Ten k ní chodil tajnou podzemní chodbou, ale tato důležitá podrobnost byla v pirotské versi zapomenuta. Srv. Chauvin, Bibliogr. arab. VIII. 95, č. 67, Clou-ston, Pop. Tales and Fictions II. 214 Craňe, Italian FT. 167, Archiv Slav. Philol. XII. 9'2> č. 3. Sborník nar. umotvor. XI. 108, XIII. 201, č. 2. Kretschmer, Neugrieoh. M. 306, č. 63. Wesselski, M. Mittelalter. 11, 188, č. 7 a j. — připojen nový motiv: zrádná žena s milencem opíjí kněze a oholí ho. Kněž neví pak, je-li to on či pastuch. Pod. Srpski dialekt, zbor. II. 443, č. 12. Hnatjuk,