Drobne zprávy národopisné.

Poznámka k článku dra K. V. Adámka: 0 černokněžnických knížkách. Variant tekstu „Kniha Volání" otiskl prof. V. Tille v iNVC. XVI. Str. 97 nsl. ve stati „Zaklínání pokladu".

Podobiznu f Aug. Žaluda a nekrolog tohoto zasloužilého, vzácného pracovníka na poli našeho národopisu přineseme v sešitě příštím.

Od Horáčka k Podyjí. Vlastivědný sborník západní Moravy. V. І927—8. Čís. 1—10. Frant. Indra: Místní jména v politickém okrese moravsko-hudějovickóm. (S jejich výkladem.) —■ J. K. Makeš: O starých rodinných listinách. — Karel Kalláb: Dvě vánoční koledy z Novoměstská. — Týž: Píseň o pádu povětroně na Jihlavsku r. 1808. — Týž: Novoměstští „fam-fuláci". (Výklad přezdívky.) — St. Toman: Lidové léčení zvířat. (Opis ze starého spisku.) — F. Svoboda: Lidová svépomoc. (Hospodářské rady podle rukopisného spisku z r. 1827.) — Josef Smetana: Horáci v zimě. (Data

0 -domácké výrobě slaměných předmětů a o vyšívačkách.) — Boh. Simonides: Počet obyvatelstva na bývalém Jamenském panství. (Udaje, jak obyvatelstvo vzdaluje se z domova na práci.) — Všetečka Josef: Selské

1 městské zřízení Smila Osovského. -— Bůzné pověry, zaříkadla, koledy a j.

Od kladského pomezí. Náchod, V. 1927—8. Gis. 1—10. — J. Š. Kubín: Pověry lidu kladského. — K. Michl: Něco o svatbách. (Zvyky a pověry.) — Jan Beran: Neděle Smrtelná. — Vilém Schreiber: O kšaftování na Ná-choďsku. —■ Týž: Čertův podíl (pověst). — J. Zídka: Kácení lesů na Boře.

— Marie Metyšová: Ve světnici ohudých tkalců ina kladském pomezí. —• J. Zídka: Staré hřbitovy. (Přspěvek k dějinám náboženské -tolerance v našem kraji.) — Dr. Václav Černý: Soud nad vzbouřenými sedláky trčkovských panství r. 1628. — Boh. Knilíř: O hastrmanovi. (Sbírka lidových vypravování.) — Bů-zné pověsti a drobnosti.

Od Trstenické stezky. Vlastivědný sborník okresu ilitomyšlského, poličského a vys-okomýtského. VII. 1927—8. Čís. 1—10. —■ Jos. Páta: Antonín Tomíček. — Em. Škorpil: Marokáni ina Vysokomýtsku. — Jar. Metyš: Litomyšl v Jiráskově kronice „U nás". — Fr. Četba: Zahradníkův kříž. (Jarma-reční píseň o vraždě zahradníka ze Srubů.) — Jos. Doležal: Za českou písní. (O písni, Pane kmotře Chocholouši, umřel sedlák... s var. o drá-teníku.) — Frant. Kunc: Hora, hora, haló, haló! (Halekání pastevců.) — Jen Sedlák: Člověka poznáš po řeči. (Dialektologické poiznámky.) — J. Karel: Dračky. (Beletristická črta s některými pověrami.) — B. Beniš: Něco z maminčina „verbáře". — Josef Táborek: Výroba mýdla a svíček po řemeslníčku. (Historie domu č. 49. a rodiny Tobolářovy rv Litomyšli.)

Plzeňsko. List pro vlastivědu západních Čech. X. 1927, čís. 1—6. — Alex. Berndorf: Z lidových pověr Nepomucká. — Týž: Z lidových pověstí, legend a pohádek Nepomucká. — Jaroslav Schiebl: Ignác Liderer, sběratel plzeňských pověstí. — Týž: Po chebské vraždě. (Inventář Valdštýnova dvora.) —■ Týž: Některé připomínky k popra-vě Jana Sladkého-Koziny. — Emil Tšída: Vyšetřování chodské rebelie. — Dr. Frant. Roubík: Po chodském „věčném mlčení". — Václav Hataj: Z kroniky obce Ch-otěšova z prvé poloviny XIX. stol. —■ Věstník plzeňských museí: Z národopisného musea Plzeňska: Jak vyhovují sbírky a instalace musea vědeckým požadavkům.

— Založení školského musea v Plzni.

Pod Blaníkem. Vlastivědný sborník 'školního okresu benešovského. VII. 1927-8. Čís. 1—10. — Fr. Linhart: Obžinky. — Karel Patka: O ovčácích.

— Týž: Vzpomínky na draní. — Týž: Pastorky a leccos jiného. — Týž: