str. 352

V staročeském klepáči. O krajáncích. Jak to chodívalo ve mlýnech. — Jan Horálek: Kterak strejček Maršů vybíral u nás před 35 lety med. — Vojtěch Pilous: Jak nás naše maminka léčila.

Pod Lipany. Časopis pro mládež z domova u památných Lipan. VIL 1927-28. Čís. 1—10. — Jan Bašus: Z doby poroby a temna. (Podle gruntovní knihy a urbáře vsi Konic.) — Lidoivá jména rostlin.

Podoubraví. Vlastivědný sborník okresu čáslavského. V. 1927-28. Čís. 1—10. Ing. Frant. Kořínek: K dějinám obdělání půdy na Čáslavsku. -Jos. Tuček: Z dějin obce Schořova. — Týž: Zápis (kontracht) 144 let starý.

— Em. Chramosta: Bývalé zájezdní hospody v okolí Čáslavě. — R. M.: Bývalá zájezdní hospoda v Marko vicích. — F. V.: Z kuchyně venkovanů na Čáslavsku. — K. Paukner: Vzpomínka na válku prusko-rakouskou r. 1866.

Vlastivědný sborník pro mládež župy olomoucké. VI. 1927-28. Čís. 1—10. — Još. Opletal: Sýpka v Piivíně. — Týž: Mlácení a čištění obilí za starodávna. — Jan Zbořil: Strojení hanáckého práva v Lešanech roku 1895. — Pýrková-Konšelová: Dračka na Hrobe hospodě na Plomlově. — Jan Kužela: Jak si bohuslavští mládenci vyložili konstituci. — Met. Kubíček: Klášterecká pout. — Otto Sova: Jak se na Záhoří rozpočítávají děti ke hře. — Týž: Obecní rozpočty obce Chomýže z r. 1795. — Čeněk Kramo-liš: Fojti a rychtáři na Lipensku a ѵ Pobečví. — Jain Kopřiva: Zaniklé vsi a hrady na Holešovsku a Bystřičku. ■—■ Jindřich Spáčil: Nejmladší osada na Kroměřížsku. (Karolín z r. 1822.) — Ü. F.: Jak se bydlí a žije na Valašsku. — Viktor Pinkava: Život v moravských mlýnech. — Frant. Spisar: Pivínský větrák. —• Jan Skála: Domácký průmysl na Konicku. — Jos. Klimeš: Práce dětská v domáckém průmyslu na Šilpersku. — Eugen Stoklas: Hrob Jana Kopeckého v Litovli. — Týž: Loutky a loutkáři. — Pověsti iz našeho kraje. —■ Severomoravské pověsti.

Záhorská Kronika. Vlastivedný sborník Záhoří a Pobečví. XI. 1927-28. Čís. 1—4. — Rudolf Kout: O lipenském nářečí a jeho sbírání. — Frant. Přikryl: Zvyky a obyčeje na Záhoří. — Macalík Basil: Jak se volá na domácí zvířata na Záhoří a Pobečví. — Oto Sova: Jak se .na Záhoří škádlí.

— Ant. Klvaňa: „Klapačky" před velikonočními svátky v Ústí. — Vlad. Vašíček: Čeleď při hospodářství. (Práce i odměna.) — Ant. Svěrák: Z doby „božího soudu". (Zkouška ohněm.) — Jos. Klvaňa: Starý ženský kroj v Lazníkách. — Bedřich Dušek: Za Josefem Klvaňou. — M. Coufalová-Hanačka z Dřevohostic. (Popis kroje.) — Ant. Svěrák: Včelařství na Záhoří. — Kretz Frant.: Rajnochovská keramika. — Týž: O staré moravské keramice. — V. Bartovský: Rozkvět a úpadek hranických řemesel. — Čeněk Kramoliš: Fojti a rychtáři z horního Pobečví. — Týž: Schůze úřadu a občanů v minulých, stoletích. — Jakub Mráček: Tržní řád města Lipníka z r. 1793. — Vlad. Vašíček: Svatební smlouva Antonína Klimše z Domažlic r. 1838.

Наш родный край, новинка для молодежи Подкарпатской Руси. VI. 1927-8. Čís. 1—10. И. Оганович: Вертеп в Требушанах. — П. Яцко : Як ходили русины на „божий суд" до Великого Варадиня. — Н. Щербей: Як Верховинцѣ ходять колядувати.— B Гасинец: O заложеню села Бѣловарець. — Купала: Руса-льна пятница. — Писанкн. — Росоха С.: Народный выроб джерги. — Popis několika vesnic. — Vypsání konkursu na sbírání písní a obyčejů. — Pohádky a povídky.    D. S.

@---------------------

V článku V. Ščerbakivského: Kalyta, uveřejněném v č. 3., str. 226 n., jsou ve zprávách čerpaných -z řeckého a římského starověku různé nesprávnosti a nepřesnosti. Spis. přejal zprávy ty hlavně z článku H. Ueenera: Heilige Handlung (Archiv fůr Religionswiss. VII. 1904, str. 281 n.), jejž cituje na str. 227, pozn. 4. Hned k první větě: „V dobách antických byly známy u Reků v době Apaturia, v Áttice ve formě bojů mezi ξάνθος καί μελάνθος t. j. „mezi světlým а tmavým", poznamenati jest, že

správné je „v době Apaturií" ÍApaturia je neutrum plurálu), dále, že interpunkcí za tímto slovem se budí zdání, že jde o zvyk jiný, ač míněny jsou právě attické Apaturie a konečně slova ξλανθος (správně ξανθός) a μελάν.