str. 354

výrobu koberců u momaďských kmenů střecloasij.ských považuje za pokračování starých pokrývek (kožených, vida oporu v okolnosti, že stav k jejich tkaní souhlasí s obvyklým stavem tkalcovským a že ornamenty s obrácenými barvami připomínají pokrývky kožené a plstěné. — V. A. Gordlevskij popisuje šíitské slavnosti „mochaarema" v Carihrade, A. L. Troickaja zmiňuje se o modlitebních schůzkách a obřadech mo-hamedánek v Taškente („zikr"), G. G. G u 1 b i n líčí pohřební obřady žlutých Ujgurů. Pohřeb děje se buď spálením na hranici nebo pohřbením v zemi. Spálení považuje se však za důstojnější, proto významné osobnosti se ■ vždy spalují, kosti se však pochovávají do země. Ženy nesmějí býti přítomny obřadům, ženy, zemřelé následkem porodu, nesmějí býti spáleny. Duše mrtvých se znovu vtělují. A. M. M e r v a r t hledá, prameny klasického -dramatu indického-, nalézá jejich stopy v lidových hrách současných a uvádí příklad z takovéto satirické hry, která ukazuje příbuzenství s dramatem Sudrakas. Vesnické scény i klasické hry uvádí v souvislost s kultem Krišny. V druhé -studii sleduje vývoj kultu sang-halské bohyně Pattini-Devi, kterak se měnila představa o ní od horského ducha k bohyni manželské věrnosti a nakonec pod vlivem budhis-mu k (Ztělesnění přicházejícího Buddhy. —■ A. V. Š m i d t podává zprávu o svém -archeologickém badání na Urale a G. J. Petrov o fysickém rozvoji -obyvatelstva v Kostro-mské gubernii.    D. S.

@-----------------

Mouseion. Bulletin de l'Office international des musées. Institut de Cooperation int e Íle ctu eile de la société des nati-oins. No 1—5, Paris 1927—28.

Vychází od i\ 1927 jako ústřední revue Mezinárodní musejní služby při Ústavu pro duševní spolupráci, aby přispíval ke vzájemné informaci a k navázání vzájemných styků mezi musei všech- zemí. Office international des musées ustavila se při komisi pro vědu a umění na podnět prof. II. Fosilkma z r. 192B a po poradách s odborníky zahájila hned aktivní činnost, uskutečnivši výstavy mezinárodního významu, několik schůzí odborných pracovníků, ankety a nyní i meizi-národní kongres pro lidové umění. Vedení této komise -svěřeno bylo -původně pěti delegátům, vyslaným Ústavem pro duševní spolupráci а jeho sekcemi, o precisnějším programu určeno pak jednati -s komisí odborníků a s výborem, přátel а přítelkyň museí, jejichž vliv na propagaci musejnictví a na podporu umění -sé naprosto nepodceňuje ve Francií.

V původních (námětech jak Fosilloinových, tak i -druhých účastníků zračí -se zájem především o umění vysoké a o- styky úst-avů a galerií uměleckých. Tak vytčeno byilo mezi ріггѵпіті body programu podporovati chalkogra-fii, usilovati o výrobu a výměnu odlitků, výměnu fotografií význačných děl atd. Ale zájem šíří se i na jiné obory musejní, zvláště na administrativní otázky a nyní i na lidové umění, jak zřetelně můžeme stopovati i ve sborníku Mouseion.

Všeobecného, -mezinárodního významu pro všechny ústavy nabývá sborník péčí o museografii, t. j. o vedení museí, anketami a bohatými rubrikami zpráv, čímž předčí bývalou Koetschan-ovu Museumskunde. Živé odezvy dočkala se anketa o musejních katalo-zích, vyvolaná návrhem zpra-covávati katalogy pro obecenstvo trojím způsobem: 1. prosté, -stručné průvodce pro turisty, 2. přehledné průvodce informativní a 3. vědecké katalogy podrobné. Otázka katalogů přetřásala se již na několika kongresech, zabývajících se dějinami umění; nynější akce dala opět podnět k -celé řadě dobroz-clání odborníků z celé Evropy i Ameriky. Jinou snůškou plodných námětů а vzácných izkušeno-stí přispěla anketa o výchovném úkolu museí, spojená se schůzí delegátů v Paříži, jejíž výsledky jsou rovněž ve sborníku uveřejněny.'Významné jsou'jmenovitě příspěvky odborníků z Ameriky, kde se výchovné stránce niuseí á galerií věnuje .zvýšená poz-ornost a kde se uvažuje i o významu museí pro děti, o museích večerních -a pod. Ze stálých rubrik ' jmenuji La vie des associatio-ns, La vie des musées, přinášející zprávy o zřízení museí, o jejich podnicích a přírůstcích, Réportoire des