str. 358

z r. 1631-—(1636 o povinnostech městské .rady k vrchnosti a provolání ivančického výbor.u z r. 1918 o státní samostatnosti. Zpráva nového jednatele, prof. F. Kundraty, uvádí vedle přírůstku sbírek i potěšitelnou zprávu, že stavba nové budovy pro museum byla pojata do městského rozpočtu a blíží se tedy uskutečnění, což umožní i širší činnost celého musea.    D. S.

@----------------

Vlastenecký musejní spolek v Olomouci pokračoval v r. 1927 v tiché práci sběratelské i osvětové. Zúčastní se při pořizování vlastivědy moravské (okres olomoucký, šternberský a město Olomouc), při vypracování .průvodce po olomouckém hřbitově, činností pro ochranu památek i přednáškami. Přednášek bylo prosloveno 13. Ve sbírkách .musea pokračuje se v kata-logisování jednotlivých oddělení i knihovny a počalo se s revisí archivního materiáilu. Knihovna obsahuje 6523 svazky, sbírky 33.891 předmětů, návštěva byla 7000 osob, vydání 284.059-68 Kč. —■ Ve XL. ročníku Časopisu lidopisu dotýkají se stati: K. Remeš: Dva větrné .mlýny na Hané. K. Buf-ková-Vamiklová: Divoiženky, J. Jul. Pavelka: Pověry o počasí a úrodě různých plodů. J. Kabelík: O Karáskově korespondenci K. J. Erbena.

@----------------------

Společnost vlastivědného muzea slovenského v Bratislavě pracuje ve čtyřech odborech: historickém, národopisném, galerijním a přírodovědeckém, schraňujíc nejen materiál, nýbrž podnikajíc i vlastní práce výzkumné. Zápasíc stále s tragickým nedostatkem prostoru jak výstavního, tak i pracovního, nemůže vystavovati trvale výsledků své činnosti; alespoň provisorně stalo se tak na výstavě slovenských žup v Bratislavě, kde jmenovitě národopisný materiál se uplatnil. Vyřešení tohoto neudržitelného stavu očekává se v ne.jbližší budoucnosti a to dohodou s museem zemědělským, v jehož budově budou sbírky umístěny.

Národopisná sekce musea vstupuje v nový rok в bohatým programem systematické vědecké práce. Na prvním místě uvádím účast na zpracování národopisného soupisu bratislavské župy, s jehož připravováním souběžně bude sbírán materiál lidové kultury pro museum na místě samém, .se všemi dały o provenienci a významu předmětů, což je ovšem jediný způsob., zaručující musejním sbírkám odbornou cenu. Nejen, že bude materiál od horně vybrán а určen, nýbrž bude i vyčerpán. Většina úkolů v soupise našla již své autory .za redakce prof. K. Chotka a vypracují je: Život v obci a rodině — J. Húsek, Zvyky a obyčeje — P. Sochán а Ľ. Kubány. Výzdoba domu —■ A. Václavík, Lidové textilie — V. Pražák, Architektura á keramika —■ J. Vydra, Písně — K. Plicka, Přísloví — insp. Bulovský. Jednotlivým pracovníkům povoleny pro sbírání určité prelimináře. Z další odborné činnosti třeba vytknouti připravený přehled národopisných článků maďarských, uveřejněných v Magyar néprajzi értesitoje a ve sbírce Ma-gyaroszág vármegyéi monografiai ve slovenském překlade. Akce propagační prováděny byly slovem psaným i živým. S Osvětovým svazem společně uskutečněna byla řada přednášek po venkově, absolvovaných vesměs prof. Húskem, v Bratislavě P. iSocháněm. Dále je v plánu Vybrati diapositivy a vypracovati dvě putovní přednášky, populární а vědeckou, čehož ujali se J. Húsek .a V. Pražák. Sbírky musea byly v uplynulém roce obohaceny velkou a cennou kolekcí výšivek z okolí Trenč. Teplé od Jos. Pospíšila, dále. předměty dřevořezeb,, koupených A. Václavíkem ve Štiavnici, předměty salašnictví, kroje a 16 malovanými sádrovými figurkami lidových typů v krojích, provedených prof. A. Bellou a j. Národopisný odbor doznal v prošlém roce změny ve vedení. Namísto dotavadního předsedy a místopředsedy dra Blaha a J. Bodnára nastoupil dr. J. Drobný a Ľ. Kubány, referenty namísto prof. Vydry jsou nyní dr. Vilém Pražák a P. Sochán (pro izvykoisloví), kustodství přijal dr. A. Václavík.

Subvence celého musea činily 124.052 Kč, vydání 248.600 Kč, vydání národopisného odboru činilo 40.000 Kč. Výroční' zpráva vyšla přičiněním tajemníka J. Rolanda prací L. Suchánka..    D. S.

@------------------