str. 241
Na německé koláče rozválí se těsto na celý plech, vrch jeho se pokryje tvarohem, mákem a pod., těstový kraj se omašluje a koláč posype se pak mandlemi na dlouho krájenými. Na německé koláče dojde obyčejně až po našich; hospodyně je pak rozkrájí na kusy, aby bylo snáze domácí jimi poděliti.
Z nejlepší mouky peče se dále bábovka, na niž mají v každé řádné domácnosti zvláštní formu hliněnou; moderní formy plechové netěší se valné oblibě, protože se v nich pečivo snadno připálí. Má-li bábovka býti dobrá, aby se „jen rozsejpala", nesmí hospodyně šetřiti smetany, másla a vajec; čím více toho obětuje, tím chutnější jest její výrobek. A šetřiti tu íiení na místě již proto, že bábovka se dělá málokdy, jsouc vlastně pečivem příležitostným. Hospodyně ji dává na pr. darem k jmeninám, veze ji s sebou, jak již řečeno, jede-li návštěvou někam, kam se zřídka dostane, posýlá ji, chce-li někoho zvláště uctíti a p. — Do bábovky dávají nejčastěji mák nebo skořici s cukrem a hrozinkami, někdy též rozstrouhaná jablka.
K vzácnějším pečivům patří svítek, který hospodyně pekávají zvláště tehdy, když potřebují z jakýchkoli příčin lepšího pokrmu postního. Zadělávají naň z pěkné mouky, do které počítají na půldruhého žejdlíka mléka 3 vajíčka, pak dají trochu soli, kousek másla a něco cukru. Těsto přijde na horký pekáč nebo kastrol řádně vy-mastěný máslem. Svítek se peče v troubě hezky do červena a krájí se pak na dlouhé kusy.
A nyní jsme se ocitli u pokrmu, který jest chvalně známou kuchyňskou specialitou českou, právě jako výborné knedlíky švestkové. Jsou to do1ky (na Českobrodsku též vdo1ky), kterých nám lec-který cizinec věru může záviděti. O jejich úpravě a hodnotě nás poučuje dosti zevrubně písnička, na kterou si tanečníci „besedy" snadno vzpomenou.
„Pekla dolky z bílý mouky, sypala je pernikem, dávala je Honzíčkovi do maštálky vokýnkem. Jez, Honzíčku, jsou dobrý, jsou sypaný, kropený, jestliže ti budou chutnat, jsou tam ještě takový." *)
Dolky se dělají ze žitného výražku a jsou dvojí. První z nich, dolky válené, peče hospodyně na plotně, obracejíc je nožem, aby se nespálily, a dopeká je v plotně u žhavého uhlí. Teplé jsou již takto dosti chutny, ale pravé podoby své nabudou vychladnuvše teprve dalšími přídatky. Hospodyně totiž je vydatně namaže povidly, posype rozstrouhaným tvarohem, který pak pokropí sladkou smetanou. Co naše píseň zpívá o sypání perníkem, jest jen výminečně
*) Erben 1. c. str. 429. Srv. Český Lid, č. 2 , str. 135.
|
|