str. 137

hlad a žízeň, zimu aj horko, bosky sme chodili, aj hydu*") srně sa dosť naměli, ale pan císař nám nemože řécť zlého slova. Podívajte sa, pravit regrútom — měli sme všeci hůlky — to sú Tojáci, ti2'6) by vás zahnali těma hůlkama. A potom nám každom podál ruku. To býl oficír! Ale Sak my byhme byli za ním do ohňa šli Také sa chudák dostál pod pro-fúsa kvůlivá nám. Uřezali mu hvězdičky, ale potom lo dolah zas až na hejtmana. To dysi sme maširovali v Uhrách už dva dni — dědiny vypálené — nide nic. Napiť dyž sme sa chtěli, vebřédli sme do Dunaja a tak sme hubu chllpali, taják nepřimířaja statek,-'-1) dyž sa napájá, a vy-lezaci ven — tož zas žízeň. Přídeme k jakéjsi dědině, co nebyía vypálená, pan hejtman obráťaei sa, křičí: Holt! Je vám zima, děti? LéJo jak z kůry, bosky sme byli všeci, jednom chybila gaťa, druhém pů plášča, třetí mjél holcmicu místo kíobúka, každým zima hargotiía,243),

Máš nede šparáka,***) Janku ? Aj sem si vzal z domu, ale desi tě sem ho vytrúsí}.244)

Ja, to je jakživo. Jak sa praví: po dobréj člověk ide, dyby ho do-ohňa hnát a po zléj sa zpřiká,245) dyby ho ze zhlaně'iiu) smyčíl 247) a mjéí sa utopit; pravil Křupala, dávajaci šparák.

Svirák vyšparovái z fajky do peňky24a) u dveří a převez si při tom kraďomky25") rukávem oči.

Já Sak si už ani při práci nezafajčím, dotěžovál si. Už sa ně ten poslední zub vydrobíl, co sem ním držál hryzák.'251) A ze zadních zubů mám už enom škařúpky.252) Dnes sem pravíi mojí: Už ně budeš musef žváchať,253) lebo papěnu254) vařit', abych neumřel hlady. Mám v hubě jak vkapci. Ešče že ňa nebolíja. No zdrav- poščával, děkoval, vracajaci šparále.

No, zdrav, zdrav.fj Šak bo neubylo, pravil Křupala.

Och, zuby to je zlá hostina. Mívám to já s němá také, stěžovala sa Křúpalka.

Ja, v těch Uhrách to byly mele, vracát sa Krňa k prvší řeči. Pama-tujež-i Jozefe, jak sme sa tam zešli dysik") u téj dědiny Mezi-Károš lebo Kezi-Mároš — lebo jak po ďáchochýf) ... Už sem to aj piizapomjél. Dyž oni, ti Uhřiska, majú tú řeč jakúsi lajsku, 255j to dyž kněz káže taják by klnúl.256) Pořád' teremtete"7) a ištenek.258)

2<3) drkotala. a") ztratil. 2(5) vzpírá. 2<6) ZHaň — hlubina vodní. l") tahal. '") Peňka — místo mezi prkennou nohou iavy a zdí v koutě. 2S0) úkradkeiu. 251) Hryzák n. rožek— špička. "2) skořápky. "3) žvýkati. 2S1) kasičku. Papať — jísti, ve mluvě dětské. 256) nevázanou, hrubou. 256) klel. 25r) teremtette — asi jako: 11 sta hromů! Teremtö — stvořitel maď. 258, božstvo. macT.
*) Zalcfiť n. zalepiť - zabíti klackem a pod. (nikoli po řezníčku). Zalepíí Lem m\cáka. **i hojnost ***) Šparák — drát ku vyšparováuí z dýmky. Odchylka. Jinak obyč. nemáš s genit. fj T. zdrav oplácal Obvyklé rčení, ff) Dach — ďas..