Švirák sedňaci, začal si zas vozit' dlaůama po kolenoch, taják by zpomínál.

Ja tedová už sme měli malá dušu, pravil. Dyby ne vás, byli by z nás ti Uhřiska nadělali ohrabků. Ale co, jím bylo lehko sa biu. Víno za. němá vozili v bečicách,258) pořád masa dosť, tabáku ... A za nama než přivezli chléb, byl plesnivý, tož co s ním? Naházali sme ho do Dunaja. A ledvá člověk oči žetknúí,250) naraz hurdy — burdy:43) Stávat'! Uhři sú tu! — Ani na spisku nás nenechali. Ale abych nezapomjél svéj řeči. Tedová přišli sme do takovéj doliny, jak u Valového Brda všady samé vrchy a naraz de sa zmehnú, tu sa zmehnú2''1) — Uhři sa valíja zodevšáď jak mračna. Tož běda ¦— přeběda co včil, na tnu hříšnú?2"2) No -r- vůla Boží. Pobijú nás, dež sa podějem. Ale začali sme po nich střílať. Než49) v téj, z jednoho kopca : biž-žiň, biž-žiň! Na ty bohy*) Mach Goláňů sa tam zjavíl z ataleryjů a začali do mitých Uhrů z kanónů valit'. Jářku: už je dobře! Uhři sa začali točiť, nevěděli, de sa poděť, taják myš, dyž nemože náíť ďúry, a my za němá. V téj z druhéj strany zas přileťél toť Francek z gavaleryjú a tož jich řezali šablama hlava-nehJava.

Sak tedová ňa tam také jeden Uher okřtíí. Rozvalil ně hlavu pa-iošem, na mále sa zadržaio, že ňa nezkartíl.2('3) Potom sem ležá} ve špitali v Budíne a tam ňa krmili samýma polévkama a suchýma trn-kama2B4) — tož což je to za nájezu? Sak víš, dyž's ně tam nosívái maso pod kabátem, obrátí} sa Krňa na Šviráka.

Ta, co bylo, to bylo, kýval Švirák hlavu, zapalujaci si, lebo mu ;při řeči aj ve fajce zdechlo.

Dycky sa ňa ptal doktor, préj jak je ně? Ja, jářku hodně najesf •sa ně dajte a ty medecíny si vypijte sami. Jářku, masa ně dajte hodný kus, veť z masa je zas maso. Šak bych sa raci bii s těma Uhry, než tady sa převalovat, odležaný na všeckých stranách. Doktor sa enom uchmulovái 2e5j a nedál nic. Jak ten Rusňák"86) pravil: Kaprál Njéměc, felbébel Njéměc, švargotali, švargotali, čerevíků nedali.

A co je to, čerevíky? ptái sa Janek.

Ja, to ti Rusůáci pravíja tak slřívjom.267) Ona je. to řeč taják naša, enom že to všecko převrátíja, taják li Poláši, vykládat švirák.

Enom sem sa tam dycky bával jednoho husara, zpomínái si Krňa. Chiapisko jak hora, hlavsko jak Holofernes a šáříi,-08) ja býí préj lak trochu buchnutý měchem'-269) hned' prvéj. V noci sa dycky naraz schytíi, 27°) naházái si do takého sajdáka"71) všecko, co mjéí, přehodil si to přes rameno a chodil s tým po izbě pomezi těma postelama Tak sem si

258) Bečka — sud. "», semknul. a6°) Spisko — místo, kde se spí. 2lil) Zmehnúi sa — objeviti se a mžikem zrrmeti. Uhři tak bojovali. 262) T. dušu, což se vynechává. Pod. euf. na mu mitú, střecha místo střela (střela, ze slov.) čech-mant místo čert. 263J ^zkartiť — zničiti. 2B4) švestkami, "-^usmíval. 266) Rusín. 2li7; Střív — střevíc 26S) Šářiť — mluviti ze spaní a házeti sebou 269) praštěný pytlem. ""i vzchopil. "') Sajdák — velký pytel.
*) na to štěstí.