str. 180

a slibuje, že dovozu cizího piva se zdrží a nikdy naň nebude nároky činiti. Zavazuje se také, že tuto smlouvu, zaznamená do městských knih i při prodeji každého domu, ve kterém se pivo čepuje. Každá vrchnost nynější i budoucí naproti tomu má býti zavázána, vařiti pivo jen pitelné a prodávati je obci i měšťanům nynějším i budoucím za cenu ve všech jiných místech panství Slánského a Smečenského běžnou. Za příčinou kontroly, která se bude díti od magistrátu, bude míti vrchnostenský hospodářský úřad právo, prohlížeti, kdykoliv mu bude libo nebo kdykoli za dobré uzná, všechny domy, v nichž se pivo čepuje, dohlížeti na míru, nádobí a v případě nepravosti oznámiti to magistrátu k zavedení lepšího dozoru a potrestání provinilců. Aby nepovstalo žádné nedorozumění, bude oprávněna pouze vrchnost udíleti právo výčepní. Obec vzdává se práva zřizovati nové hostince zájezdní. Současně jsou zavázáni občané i obec, ani v městě ani na předměstích nečepovati leč kořalku vrchnostenskou, k jejímuž odbírání od vrchnosti má obec tak býti zavázána jako k odbí-rání piva. Nerozumí se ovšem tomu tak, že každý na sud piva by měl odebrati určité kvantum kořalky, nýbrž totik, mnoho-li bude moci prodati. Cizí kořalka nesmí býti prodávána, avšak vrchnost se zavazuje, dodávati kořalku jen dobrou a pitelnou, prodávati ji v ceně běžné a nedodávati ji žádnému židovi, nýbrž jenom křesťanu. Jako pivo bude i kořalku vrchnost kontrolovati a všechnu kořalku cizí konfiskovati. Při. vyhledávání a trestání provinilců má obec vrchnost podporovati.

Vrchnost odpouští obci i občanstvu pohledávku ročních 200 zl., ačkoliv dle gubernialního výnosu ze dne 19. 12. 1793 by mohla dokázati její oprávněnost. Též přenechává obci i občanstvu k věčaému, vlastnímu užívání a k ulehčení obecních vydání platy z krámů řeznických per 37 zl. 20 kr. ročně, které vybíral dosud důchod vrchnostenský. Odpuštění obojího počne 1. červnem.

Konečně propouští vrchnost obec i občanstvo, jaké jest a jaké bude, se všemi potomky mužskými i ženskými, se vším movitým i nemovitým ze svazku dřívějšího, dědičného poddanství a vyhlašuje ji za svobodnou pod jediným závazkem ochrany a chce sní jako s takovou nakládati nejen ona sama, ale chce, aby s ní tak i od jejích potomků bylo nakládáno. Aby pro budoucnost se předešlo všemu nedorozumění, ustanovují se následující body : 1. Ochranné vrchnosti, pro jejich osobu i jejich vrchnostenský úřad, patří pro budoucnost práva, ustanovená v instrukci pro města municipální ze dne 31. října 1776 a v dodatku z r. 1783. 2. Vzhledem k realitám městským i měšťanským zůstane nezměněno dominium directum. Obec budoucně místo peněz šosovních 150 zl. ročně bude odváděti 1. lednem počínajíc na věčné časy 150 zl. peněz ochranných. Podobně bude odváděti daň pozemkovou a reální, ať bude míti jméno jakékoliv. 3. Taktéž patří vrchnosti malý ungelt t. j. vážení proti poplatku 5 kr. z centu. Jako dosud, tak i budoucně bude platiti právo, že sice nikdo není nucen dáti si vážiti zboží, ale, jakmile by je vážil, smí si je dáti odvážiti jen u vrchnosti a nikdy