str. 181

u soukromníka. 4. Měření však přenechává se obci i občanstvu. 5. Právo honu patří vrchnosti na všech pozemcích, jak obecních tak soukromých. 6. Tato změna poddanství v ochranu vztahuje se jenom na nynější i budoucí měšťany, jejich potomky a lidi svobodné, kteří budou bydleti v městě, a jejich dědice, nikoli však na vesnice. 7. Ačkoli u krajské kommisse bylo uzavřeno, aby kontribuce a jiné všecky c. k. daně a dávky, dodávání přípřeží a jiných dávek a zemských konkui rencií, které nyní jsou a v budoucnosti budou, i na dále jako dříve se dalo u vrchnostenské pokladny a aby právo, činiti subrepartice, bylo vyhrazeno ochranné vrchnosti : přece touto smlouvou pouští se obec i z této závaznosti a dává se jí právo, aby odpisy v zemském katastru a kde toho jest potřebí, sama si způsobila a také berní věci vedla sama pro sebe proti vlastnímu městskému ručení pod bezprostředním dozorem krajským. Ujednání kommissielní bude plátno" jen až k vykonání řečených odpisů a úplnému odloučení. 8. Protože konskripci magistrát obstarával dosud sám, má ji obstarávati i dále a to se všemi právy a povinnostmi nezávisle od vrchnosti. Protože obec i občanstvo zbaveno jest všech břemen a povinností, které plynuly ze svazku dědičné poddanosti, na př. povolení k sňatku, listů propouště-cích: připadne vedení těchto akt magistrátu dle složení jeho nynějšího i budoucího. 9. Z toho se rozumí samo sebou, že pro budoucnost týkají se obce i občanstva jen ta nařízení, která vydána budou pro obec ochrannou a občansho ochranné. Nařízení týkající se dědičných poddaných se jich netýkají.

Město i měšťanstvo uznává povinnost platiti děkanovi ročně 300 zl.; tuto povinnost nebude nikdy svalovati na vrchnost, ale bude zapravovati ročně 300 zl. sama z pokladny obecní. Rovněž zdrží se i otázek, zda kdy Slaný bylo Martinicům poddáno tělesně.

Těmilo závazky k odebírání vrchnostenského piva i kořalky a k odvádění ročního příspěvku děkanovi ze strany obce i občanstva Slánského, odpuštěni platu špalků, přenechání platu z masných krámů a propuštění z dosavadního dědičného poddanství ze strany vrchnosti byly vyrovnány pro věčné časy všecky sporné otázky, o kterých jednalo se mezi obcí a vrchností v protokolle kommisse ze dne 1. října 1792. Za hladké a obě strany uspokojující vyrovnání to dostalo se krajskému i vrchnostenskému úřadu gubernialní pochvaly ze dne 11. prosince 1794. A téhož dne konala se publikace porovnání toho na rathouse v Slaném za přítomnosti celé obce, pana krajského kommissaře Hahna z Rosenhainu, pana děkana Slánského, celého magistrátu, pánů volenců i velikého počtu sousedstva v jazyce českém a německém. Na následující neděli ustanoveno bylo slavné Te deum a purkmistr Slánský měl následující řeč: »Nuže, páni sousedé a měšťané svobodného, ochranného města Slaného toho potěšení dočkali, o čež naši předkové ani pokusiti sobě nepřede-vzali. Každému upřímnému vlastenci, každému dobrému otci vzhledem na své dítky naše pečlivost, naše práce o celou nám svěřenou obec milá býti musí. My, ježto v malém počtu jsme, s radou našich pánů volenců,