str. 299

No, di enom, di, poimkał ho tatíček. Sak Hanča také sła desi382) s kamarádkama. My beztoho dnes s maměnkú ostanem doma ani na besedu nepôjdem. Už sa budem tady tak sami obtěžovat Věder, že chlapíci sa k ním zavédli, aby Janka snadnej vyřádili z domu. Býl rád, že o ňh o tak dbajú, že je jím na něm záležáno.

Maměnka vyšla za Jankem do síně.

Čujež-i synku! zavolala naň. Poď sem. Až sane dlúho netuíačíš,383) přikazovala mu, a pichła481) mu do ruky dve šestky.3") Rynskulu386) mjéi už v kapci od tatíčka.

Ghłapici sa prochodili hore a doíu cestu, celé město zgrejdiii 387) Učujaci3SS) hrať Salákového Janka na harmonyku na náspě,33") zverbovali ho, muséí íť s nemá. Ghvílama mašírovali, chvílama pozpěvovali, jak jím dy hrał. Na hospodu si ani nezpoměli. Ani na besedu nešli. Zebrało sa jich potroše ale dvacet.

Kerýsi deň Křápala příďaci dóm zahléd proti oknu kúř za stativy, de Janek navíňáí390) osnovu.

A což to tu ... tlaje,391) chťéi řéčť. Ale pohlédňaci na fajku na okně, pravil mladém: Aha, tys kúril. No, kuř si, kuř, dyž ti šmakuje. Nacpi si, šak kuracinu31*2) sme zaforotění.393) Já bud'aci v trých rokoch, už sem dávno kúril. Ale tak nepokladaj nidy fajky: hryzákem níž.394)

Ale Janek nemjél chutě kúriť. Oščádál395) sa přeď tatíčkem.

Ve středu po dolnoměsckém jarmace rabovala396) matka synkovi v kapcach, enom aby sa zdověďěla moci utratil. Takto peněz mu nidy neubírala, to nemusel před M skovávať peníze do míška s tabákem, jak Francek Maděru, až sa mu s tým ostalní chłapici smíli

Dyž přišla Křúpalka v Jankovej kapci na novú fajku, opakovala28) synka, aby enom moc nekúříí, lebo z toho takoví mladí lidé dostávajú aj lunzuchy.397) Leč Janek kúříl enom tak leda čert za zlé nemjél,398) aby neostáí za druhýma zapovržený,399) dyž všeci kúřili.

Ja, nemohli si Křúpalé na děti dolěžovať. Ale šak jich držali na krátko od mali400) — a tak sa patří. Šak dobře pravíja Slováci:

Ohýbaj iía, mamko,

pokel já su Janko;

až já budu Jano,

neohneš ňa, mamo!

38') kamsi. 343) Túiať sa, int. tulačiť sa. 3S1) vstrčila. 38S/ šestka n. pěti-groška — šesták; pěťák — pětka, deseťák — desítka, dvacaterka — dvacetikrejcar, dvacítka — stará dvacítka (20 kr. stříbra), štyrka — čtyrák. 384) rýnský '— zlatka vůbec, rynščák — pouze stříbrný zlatník, rynskula pouze papírová zlatka. 387) zrej-Qili. 38S) usiyševše. 33s>j Náspa — podokapí na straně, kde je vchod, obyčejně zvýšené bud1 zdivem neb utlučenou (upěchovanou) hlinou, zapřenou krovcem. 390) navíjel. 391) doutná. 392) kuřivem. 393) zásobení. 391) tak, aby do něto nenateklo močky. 395) ostýchal. 396; t. prohledávala. 3") souchotiny. 394) nebo: tak pro méno — aby se neŕeklo Porekadlo. 3") Včil už našské súkno zapovŕhajú. 40°) «ísl. od té doby, kdy byli malí. Pod. zmladí.