Aj, de ty sa túláš

aj, de ty sa túlaš,

čérnojoký Janku?

IV.

Tož milý- Janek choďúval neděla z neděle s ostatníma chlapíky. A týden při téj práci přeleťél jak by prstama luščíl.401) Zalúbilo síi mu ze slobodnú chasu chodiť po besedách a vyváďať všelijaké pestvo. Ale enom co było súci,402) nic škaredého. Už včil nedávali voze na střechy a nedělali takových kundrfálů,154) co było z nich aj dosť mrzutoslě, jak prvéj. Nájvěc panovaly403) besedy, tam co były slobodné roby. Ale neměř ešče nikerý z těch chlapíků, co spolu chodili, vyhlédnuléj robky. Šli všeci jednúc nede, podruhúc inde, jak sa uřekli.404) A děvčice také si tak vodily, jak by jím byli všeci jednak milí —¦ ťanu, nechtěly sa prodať.405. Už to bylo lecigde taják zavrhlé,283) co sa tam chodilo na přástky lebo na drhlačku.40") A tož to sa tam už schoduvali aj staří, pořečnovaf si, a tak sa veselili s těma mladýma. A de były děti, tož jím nekerá stařena vykládala pohádku o princezně, jak jí narůstíy rožky, a o princovi v zaklnutém zámku, jak býí začarovaný do medvěda, lebo o zbó-níkoch, jak jich přemoh hlúpý Janek ze svým kamarádem Lamželezem, o čertovi, jak zdiábíl407) kameň v hrsti, až z něho voda piščala. A dycky potom nájposledy była svaďba, a všeci jedli a pili, až sa jím trhaly na břuše žily. A děli nacúvaly a neměly dy dávať pozor, co si dorostení povídajú. Ale šak nejakéj zmjaty nemíáíl408) nido a dyž nekery něco prořek, tož stařena hned1 ho opakovala, prý : Cit,4ui)) sú tu nekeří bosky.

Tož było u pekařů na besedě těch chlapíku s pět se šest. Seděli, řečnovali se starýma a tak sa pikali, 410j že de je dnes Francek Maděru a Pavel Krňů, dyž nepřišli.

Bylo už hodně šero. Pekař prám4'1) rožihái. V téj dosi dupkál v síni a šmátrá!412) na kluěku.413)

Šak to je istě Pavel Krňů, pravila pekařka. Ten chodí potichy jak tchoř.

Ľveň sa otevřely a vplzla414) stará Osuška, co prodávala pekařom rohlíky a chléb v budce na rynku.

Věřte, lidé, pravila místo pozdravení a zhoďaci nošáčku na lávu, otvíře dlaň. Cosi sa jí v ní lepilo a jak j u otvírala, tož sa snuły takové nitky z toho. Oh, Jezusky račí! Vytahňaci ruky ze šlí zmetala415) ven.

Což sa téj naší Kači stalo, je jak z brku vyražená,4lß) praví pekařka.

41)l) lusknul. 402) hodící se, slušné (jsoucí). <01) byly obvyklé. Včil panujú samé štofy. 40') umluvili. 4°5) Prodať sa — vyjeviti neprozřetelně svůj úmysl. 40C) drhnúť — dráti (peří). 407) smačkal. 408) Mísiť zmjatu — žvastati oplzle. Zmjata — věc bezcenná, špatná. Zmjatd, chłap — člověk, který pustě hovoří. 4'9) Cit! — Ticho! (V románštině: cit — mlč, citen — mlčte.) 41°) doptávali. 4") právě. 412) hmatal. 4'3) Užívá se dem. jako v češtině simpl. klika, kdežto s. kluka znamená kliku větší (u stroje a pod.). Rovněž tak dem. klúček jako v čest. klíč. 4H) vklouzla. 4'5) utíkala. Zmetať — smetati. 416) Z brku dělají se „pukače" (bouchačky), z nich se střílí brambory.