Le, le, veť už táhne ne desátú, pravil stařík Janírků. Jak sme sa zařečnovali.

A dež už? ptał sa Galétka, vid'aci ho brať baranicu.

Ťanu na hradu.635) Ráno ode třech už sa budu převalovat z boka na bok a nasýsať636) do okna, brzo-ji bude svitať. A včil to difúho trvá.

Šak už sa brzo přismeknú vánoce a tož potom už »do nového roku na kuří stopu«,1) myslel Galétka.

Ja, veť to préj sa menuje tak jeden kopec »Kuří Stopa«, a o novém roce naň słonce osvítí.

A nechte si otevřité, abyste sa neuderyli o schod, opakovat Galétka staříka. Co by vám tetka řekla, dybyste přišli dóm s hrčú637) na hlavě.

Jasno, jak rybí oko, tak hvězdioky łybocu,63S) praví stařík na náspě,

Galétka sa ohled. Potom sa nahnul ke staříkovi A tož, čujte, strýce. šušká!,639) veť přej chcú zhodiť ten starý výbor.

Ja, čúi sem o tom, čúl. Ťanu, mně je to jednaké. Už je ně přes šedesát, tož já už nemusím ničím byť a téj smrtě sa dováiu tak lebo tak

Na purmístra hrubé promlúvajú.

Ja, to dycky. Jedni promlúvajú, druzí chválíja. Veť néni č!ověk ten, aby uhovjél všem. Šak sem já už přečká! purmístrů. Ja, myslim-tě na-žhrané koně prodajů, a hladné si kúpíja.1)

Sak ňa chcú také voliť do výboru. Tož nevím, hříšný člověk, co dělať?

Ja, tak jako tak. Tož to ty sa tak o to staráš. No, šak já ťa nechcú zhekovať,640) ale držím o tom tak, že najlepší je nebyť ničím. Nájščasňéjší je člověk, kerý jakživ ničím néni. Jak je něčím, hned' má proklínaní641) a neuhoví všeckým a musí sa podkladať a fatiť.642) Dyž je v něčem, tož si ho všímajú, každý by rád zbirał při mandli klásí, a jak ho zho-díja, tož sa mu každý vyhýbá, jak dyby ???? ukrad. Ale veť už ně nos zamrzá.

Ja, šak mně už také lutky643) chladnú.

Tož, Pámbu daj dobru noc.

Pámbu daj aj vám.

Janírek trckał044) dołu ulicu a Galétka sa vrátil do izby.

Vy ste horší než roby, smíla sa mu Francka. Dybych já ostała tak venku, brčál bys ně.

Galétka sa poškrobál hryzákem645) na nosi, myslaci si: Dobře má ten stařík — a646,) dyž sem jím to slíbil. A pravil:

63 ) Hrada — místo, kde slepice nocují. 63S) Nasýsať — pohlížeti (zvědavě) s nataženým ,krkem. 637) Hrč — boule. 638) tŕpítí se mihotavě. 639j šeptal. 6'°) zrázeti z něčeho, vymlouvati něco. 6") Prokllň'ať (dlouhé 1) — proklínati. 64a) Hsati. 6<3) Lutky —lehké n. staře' kalhoty odřené. ö44) klusal drobným krokem. 615) špičkou. 6I6) A někdy s významem: ale. Rád bych vám ty peníze oplatíí, a móžu-ji?