Ja, zjavu préj sa tu vlk. Za Dílem ho tořili,617) tož oni ho čujú, praví! Švirák.

Bude-tě648) desi zamrzlý Váh, tož majú most k nám, myslel Krňa.

Šak už tu dávno nebył, zpominała si Hořélčena. Z večera sa jí dřímalo a včil ostała lapět619) Nechtělo sa jí do toho zimiska. Jak sem já była tak mała cérka, tož zavdy650) vlka zabili. Potom chodili s tú vl-čurú651) po staveňoch — jeden to mjél na sobě — a tož zpívali: Otví-rajte sa dveře,1) jakési zvířa k vám leze, má to veliké zuby, trčíja652) tom až z huby. Dysi u Hrčků pes vyrazit okno, jak tam přišli s vlčurú.

Tož bude strach ven výíť, starała sa Galétčena.

Ja, pravíí Švirák, veť vlk jí raci kobylince, než by sa pustił do člověka. Dysi starý Gregorek šét z Kłobuk v zimě v noci a tam u Lidečka vidí na cestě cosi, jak řeznický pes to bylo a svítilo to očama. Tož tom vyminú!653) 'po břeže a ohlédňaci sa, vidí, jak to žere kobylince na cestě. A potom tam zabili vlka.

Ale robkám přeca nahnalo,654) museli jich chlapíci vyprovazovať dóm, jak sa bály.

Nadchodily vánoce. Křúpalka si psala od Luce měsíce, jak bude na rok. A dosť sa to ukazovalo.6ää)

Přituhlo. V noci róchały656) střechy a ve dně létaly střebličky657) a de sa slunce opíralo, rustły střechýle.058)

Chlapi chodili s baranicama na ušoch a roby zachublané,659) enom nose jím trcały, a zabachtané 66°) v šátkoch taják bobáci661) dávajaci pozor, aby sa neusklhły; 8(ií) aj sa musely ohlédať na klady, co jich vozili dolu městem na pilu a šlajdrovaly nedy až do járka ; aj ogarů sa všady čmyřiio663) ze saňama, a ti nedbajú, aby někoho nepodrazili. Veť takové děcka to si myslí, že je každom, taják jím, zhorcuje664) to ze zdi

6'7) stopovali. 648) snad. Příklonná částice. Máš-tě s tým aj nedy zapasy. Někdy pleonast. Myslim-tě sa namá (naměje) aj dosť bídy. (Myslím — myslím, myslím —snad). ei9j dřepěti. 65°) začasté. 65LJ Vlčura — vlčí kožešina. eS!) Trčať — vyčnívati, zabýti se. De tak dłuho trčíš; z toho přezdívka -trěátek".— Trćałek, vi. jméno. 653) vyhnul se. 654) dostaly strach. 655i Dvanácte dní od Luce do Božího narození znamená se počasí. Jak je kterého dne, tak bude v tolikátém měsíci. Každý den má kolečko rozdělené na čtvero. Prázdná čtvrt znamená jasno, čárkovaná zamračeno, se skríženými čárkami proměnlivo, celá černá deštivo. Podobně znamenaly se na dveřích nebo na trámech ve stropě za stara počty. I = 1, X — 10, X nahoře i dole zavřený = 50, X se všech stran zavřený (kolečkem) = 100. (g) X XII = 162. Robení stolce od L. do Bož. nar. aby se uviděly čarodějnice, jest všeobecně známo. 656) Praskaly. 657) drobné jehličky sněhové sfoukané se sirech. 658) rampouchy. I cukroví, podobné rampouchu zove se střechýle. 659) s tváří skrytou do šátku. B60) zavinutý do šátku (i s rukama). 661) Bobák — bubák. Dern. bobáček. — Boháček, jm. vlastní. S62) nesklouzly. li63) hemžilo. 664) Zhorcovať — spadnouti se hřmotem. Zečf nám zhorcovała. Daj pozor, až s téj zdi uezhorcuješ!