str. 380

lebo sa zvále z břízka — slarý by to odležal a takový, sa otřepe a nie — taják to kozla nepřimířaja. A hnalo sa to na ty vozíčky jak na med ; kerém překryli boty, uték bosky, a kerý mjél hodné saně, tož mjéľ plno kamarádů. A naváďáli jeden druhého, aby dál jazyk na klučku, že sa naučí německy.

Boty vrždžaly49) ve sněže a papuče rupkały,49) ale šak do nemusel výíť, ostál v chalupě. Staříci sa utěňovali ? pecám, a pravili: Dobře má cigán, že sú lepší dvě leta než jedna zima!

Pomały sa přismekl nový rok. Hlásný Bebeš chodí vinšovať z ometlem, 665 přej : A Pámbu vám požehnaj a všecko vám dobré daj : masa,, páleného, chleba do nového ! Zima bylo, tak třeščaío.666) Sněhu po kolena a ešče. v noci připadlo. Dysi ráno było ešče tma, dennica prám vybředla z mračen, ale u Křúpalů sa už dýmilo z komína. Bylo to od-zdaleky vidět', jak ide kúř rovno — tož sa chystało pěkně na den.

Roby byly v kuchyni. Zhřívaly vodu na kotle a posvicovaly si světidlem. V síni był nachystaný hrnec ze švrlákem667) a misa. V izbě při svíčce brúsíl Janek nože na oséfce 66S) a starý jich obtahovát océlku a prubovál na pahnostě.669) Na stole byla záhrdlitá sklenka670) z borovičku, kalíšek a pecen chleba. Na dvoře leżały trokyr>71) založené drve-nama672) z obúch stran, přes ně prehodený řetaz a vedla necúl'kyG73} s popelem.

Do izby vleťél strýc Křúpaíů z baranieli na ušoch a zavřel honem za sebú.

Tož, dobré ráno ! praví. Tá na žene ! »Novoroční« sa zadržala. Vef brzo by ně bylo zašlo za pahnosty.074) A choďaci po izbe rozháňal sa rukama a chlópál675) si němá pod paže ehlějaci sa zahříř.

Šak to sa najlepší zabija, dyž je hodně sněhu, aspoň je v čem střeva prať.

Veť ?? byla v noci metel, to była čina ! Ale vám dýšú kamna, dyť tu zahoříte.676)

Ja, zabasovál677) sem tam, dnes sa to teplo vyvrázf.678) ' Tož vitaj ? nám, Jozefe,679) pravila Křúpalka vchoďaci do izby. Naléla do kalíška borovičky a častovala strýca.

6í5) pometlem. 666) Byla zima třeskutá. 6CT) Švrlák — mouttv. Dělá se z vršků jedlic, místo naraženého dřevěného kroužku zubatého, nechávají se stonky větví. 6