str. 381

Tož Pámbu daj zdraví! zavdář si strýc. Šak jí nepijú enom o zabijačkách, ale zhut680) nepoškodí. To rozebere.

Tož ešče jeden! nutkaía681) Krupałka.

Ja, to už by bylo moc, bránil sa strýc Křúpatů.

A dyť už sem to naléla.

Tož vypij sama.

Ja, já to za celý rok nevezmu do huby.

Šak dobře máš, praví strýc. No, jeden snáď ešce zmôžu. A vy-hutňaci kalíšek praví: Tož včil budu držať, jak hluchý dveři.89)

A kraj si chleba, zajesť.

Strýc si ukrojil skybku.

V téj přišli Krna se Švirákem, také držať mašíka.

Šak včil bysme udržali aj čerta, smi! sa Švirák. Dyť ani to prasa nemá toléj noh, ?? je nás.e82) Musíš držať za ocas,683) praví Krňovi.

Ja, což su malučký? Šak mám ešče paru,es4) poď sa se mnú pasovať.665)

Veť nedy je aj třeba věc, praví Švirák. Dyž sem toťkaj držal u Hořélků, było nás také pět a tak-tak, že sme ho zmohli. A dyž naň naléli vodu, prasa smyk z troků a začalo létať po dvoře! Starý Marušák — a šak ten dobře zabijá — jak sebú házalo, tož ho za-plecíl.686) Aj ho bylo hanba. Až ho vybambúšíí,687) praví: Veť to był fnutr !688)

A tož de máte řezníka? ptál se strýc Křúpalů.

Och, šak nevím, ďe trčí,65'-2) brčala Křúpalka. Voda nám vře, tak varvasí689), a řezníka nide.

V téj buchlo cosi u dveří. Otevřeli — tož to Jurečka tam hodił sotor.690)

Šak už na ťa čekáme, pravila Křúpalka.

Oh, kolik máte prasat, Rozárko, kolik prasat máte? Tři do večera zabijú, do večera tři, na mu hříšnú 691) Šak toť Jozef ?? zná, prkotál692) Jurečka.

Ja, což, Jozef, ten sa ponáhlá, istil Šdrák. Z hodinama na utíčky.693) Veť my sme o třech hodinách měli už maso ve trokách.

Tož, de ho máte, de, de? Nebudu piť, Rozárko, nebudu, abych mjél ištú ruku, a už sem aj vyhut s kalíšek doma. Enom co zhodím ty háby, veť toho mám na sobě, jak ten komedyjant těch vest.

Ja, enom sa dobře zaopatriť, šak .zima na módu nehledí.89)

Chlapi šli ge chlévcu, Hanča za němá z hrncem, Křúpalka z misú.

680) s doušek. Hutať — polykati. 681) Nutiť, zdrobněle nutkať. 68!) Držeť mašíka se zve více ze známosti než z potřeby. 683) Dětem se tak říká žertovně. 6*4) sílu. 685) do křížku. 686) T. pichl ho „za pleco" místo „do maléj komory". 687) Vybambúšiť — vybrati vnitřnost. 68S) kanec napolo vyklešténý. es9) Varvasiť — působiti šum, híuk. Chtapi v hospodě varvasili. 690j velká taška z rákosu. 691) t. dušu, což se eufem. nedodává. 692) breptal. r'93) Na utíčky dělať — předháněti se s někým.