Šak sem si včil na to zpomjé!. Chudáci, včera u nás był ten Hrtáu »na pitačku« 80°) — je to tak známý, máme na Štvrti rola podlá sebe— jářku přijeď si, cosi sa tam nájde. Dali sme mu pár oklepin 8nl) mja-ténky,8"2) u Hořélků také cosi, aj Švirák mu přihodit, mjél toho zgréfy.803)

,No, ja, dyž sa hrajú děti z ohněm, taják tam ! Ale šak člověk sa neuhledí Včera sem vyhřešil tesařovi. Pobijał nám kolnu a po poledni, vylezaci na střechu, jak kuří, tak kuří. Jářku, buď fajku z huby, lebo toho nechte. Ze šak on dává pozor. Pozor — nepozor, já su přeca hospodář a nekuřím na takovém místě. To je odtel až potel.

Ono je to už, jak pravit ten, co přestát kúřiť a składał si na kožuch a potom mu ten kožuch zhořéi, tož préj: co má zhořeť, zhoří. Jak tá Hrtáňka — vynesla peřiny na dvůr, a než ochránili statek,804) tam na dvoře jí chytły a zhořeiy, vykládá! Křupala. Ale veť já abych šéi z mašíkem8"5) na Bečvu.

KMpała otevřel dvérca u chlévca. Mašík zarechotał a stanul.

Masku, masku ! lahodil mu Křupala.

Poškrobál ho pod bruchem a ten sa rozvalil' jak był dłuhy. Vidiště-ho, vidiš ! pravil Křupala. To vím, to ty by si's hovjél. Janu, poď ven, poď, půjdem do kúpela taják páni. Mašík stanul, vylez ze dvérec, zahuká! a začal zgýňať806) po dvoře a potom sa čechlál807) o plot. Křupala sa přezúl do pantofli, dál si čepku na hlavu, uvázal mašíka za nohu na provaz a schyťaci jakýsi chabovec,68) hybaj na Bečvu!

Potká! Galétčenu. .

To máte pěkného mašíka! volala naň zezdaleky. A zač był?

A za osumnást.

Hleďte vy sa ! A tož náš był za půpata a dvacet a mrcha nic sa neopravjá jakýsi je výhoučlivý.808) A škopky drúzgá809j a podlahu ryje, museli sme mu dať do nosa drát.

Och, toto je takové povůdné prasacko, móže sa pod ním ve chlévci válať, nic neudělá Enom ho poškrobať za uchem, hneď sa rozvalí. Křupala poškrobál mašíka za uchem a ten był hneď na zemi.

Lidé milí ! divila sa Galétčena. A od koho to máte?

Od Mikulenky.

A lož my také a máme s ním takovú.

Křupala skrobał mašíka pod bruchem a Galétčena z nenadohy810) přivedla řeč na děti. Že ? ním Janek choduvál a že prestał.

80°) Pitačka eufem. žebrota (slovensky) 801) otepí 802) Sláma je: dlúhá (rovná) a mjaténka (zcuchaná, zadní.) 803) se žebřiny. 804) dobytek., 805) Mašík eufem. n. prasa. Přezdívka hochům: mašík, děvčatům: mašena; prasacko těm, kdo neslušně mluví. Povídačka (z novější doby): Slovák ztratil „ušípanca" ve „vrecu" zavázaného „sťahlem", Valach tvrdil, že to nenašel, ale že našel „mašíka" v „měše" zavázaného „švihlém" a odevzdá) ho Čechovi, kramáři, který mu ho veze. Když Slovák dohonil českého kramáře a dozvěděl se, že veze „sele" ^v „pytli" zavázaném „řemín-kem". navrátil se smutný domů, kdežto Valach s Čechem se o nález rozdělili. 806) běhati bezúčelně (i o dětech). 807) otíral se, škrábal se. 808) Výhončlivé do-bytča — co sa neopravjá, nebere na sebe. 800) chroupá, hlodá. 8le) z nenadání.