str. 11

v němž by byly konány výstavy Jiřinek, spojené se zvláštními slavnostmi, které by jako magnet všecku inteligenci z celého kraje k sobě jistě vábily a lákaly. Dlouho ho o tom přesvědčovati nemusil. Steidler myšlénce té ihned dobře porozuměl a jako ve své době moderní člověk bez odkladů dal se při svém hostinci do stavby nového sálu, salonu a úpravy rozsáhlé zahrady. Při tom také sklepy rozmnožil a maštale rozšířil. Roku 1836 pustil se do podniku toho a do podzimka byl s ním hotov.

Přední, při silnici r. 1824 zbudovaná část hostince zůstala, jak byla, na nádvoří jeho nad kůlnou pak přistaven byl sál, vedle něhož postaven přístavek, k němuž se šlo po kamenných schodech ze dvora na pravé straně. Po tomto svém dostavení zůstával Steidlerův hostinec »u bílého lva« ve Skaličce nejpřednější a největší veřejnou místností v celém hradeckém kraji, těše se nejslavnější pověsti a vyhlížel takto.

Hlavní stavení při silnici, jehož okna ve přízemku opatřena byla silnými, měchatými, kovanými mřížemi s vydutými na venek břichy, mělo uprostřed vchod, nad nímž na železném rahně houpala se ocelová deska, na níž po obou stranách namalován byl bílý lev. Ve přízemku v právo do síně vstupujícímu byla šenkovna se čtyřmi okny, z nichž dvě hleděla na silnici a dvě do dvora. V šenkovně té stály kolem stěn stoly a u dveří v právo nacházel se veliký, až ke stropu tyčkami obehnaný »šenkýš« s almarami, který býval ideálem všech hostinských v kraji. V místnosti této besedovali formani a kočové a vedly z ní dvéře do kuchyně. V levo do síně vstupujícímu byla jídelna o pěti oknech, z nichž tři vedla na silnici. V tomto sále scházelo se a zasedalo panstvo.

Ze přízemku pak šlo se po 23 schodech do sklepů, jichž bylo pět. První přední pivní 4 sáhy, 5 střevíců, 11 coulů dlouhý a sáh, 5 stop a 2 coule široký. Druhý další pivní sklípek byl 2 sáhy, 5 střevíců, 10 coulů dlouhý a sáh 6 coulů široký. Vedle něho byl třetí sklep »vinný« 2 sáhy, 5 střevíců, 1 coul dlouhý a 2 sáhy, 3 střevíce, 3 coule široký. Pak byl čtvrtý, tak zvaný záložní sklípek 2 sáhy, 4 střevíce, 9 palců dlouhý a sáh, 5 střevíců a 3 coule široký. Konečně pátý t. j. druhý »vinný« sklep byl 2 sáhy, 5 střevíců, 9 coulů dlouhý a 2 sáhy, 10 coulů široký. Sklepy tyto byly zděné, klenuté a při všech byla stejná výška 9 střevíců. Zde choval Steidler bohaté zásoby nápojů, hlavně dobrých, pravých vín v sudech i v lahvích.

V prvním patře byla síň dlážděná a šlo se z ní do pokojů, jichž bylo tu pět. Pokoj v právo vedle schodů s jedním oknem, pokoj nad síní s jedním oknem, dále velký pokoj se 4 okny od něho v levo a další také se 4 okny v právo a menší vedle něho se 2 okny. Pokoje ty byly dveřmi spojené. Ze síně v prvním patře vedly dále dvéře do sálu. U jeho vchodu v levo vedle dveří byla místnost pro muzikanty s jedním oknem. Na pravé straně v sále stály 4 sloupy a za nimi ve zdi byl vchod do hostinského pokoje. Na levé straně stály 3 sloupy. Sloupy ty byly dřevěné a dolejšek mezi nimi byl asi půl sáhu od podlahy zabedněn prkennými deskami a výše pak skleněnými okny až ke stropu. Strop byl na rákos a zakulacený. V sále a ve vedlejším pokoji pro hudebníky bylo