str. 247

Hanuš se svým vojskem v cenkovském údolí a chystal se k novému boji proti Zmrzlíkovu vojsku a proti Příbramským. Někteří páni z. vojska Zmrzlíkova radili svému vůdci, aby vyčkal pomoci Jana Žižky z Trocnova, který tehdy tábořil ti Breznice. Ale Zmrzlík nedbal těchto rad a dne 8. září 1421 pustil se v nerovný boj. Bylo deštivo a mlhavo. Hanuš z Kolovrat k vůli lepšímu přehledu zaujal místo na střeše Bílé huti, jež měla tehdy jedno poschodí a rovnou, plochou střechu. Pravé křídlo Hanušova vojska soustředilo se na stráni Slo-novce až k Litavce a levé rozložilo s© po pravé a levé straně silnice a hlavní voj postavili v místech, kde se podnes říká »V zabitých«. V posledním okamžiku před bitvou přijela k vojsku blízkého svého příbuzného, pana Hanuše z Kolovrat, Miroslava z Lestkova, dcera pana Jana z Lestkova, vládce z Val-deku a velitele na Karlštejně. Bála se o život svého miláčka, pana Jana Zmrzlíka, chtěla viděti průběh boje, i zaujala místo go Hanušově boku na Bílé huti. S počátku se vítězství na celé čáře klonilo na stranu husitskou; ale pak přichvátala se Starého vrchu záloha v čele s pánem ze Švamberka, udeřila Husitům v bok a zaskočila je. Husité počali ustupovati, o každý krok země sveden tuhý boj, takže země pokryta byla mrtvolami a voda v Litavce krvavě zbarvena, ano i místy tok její hromadami mrtvých byl zastaven. Již jen malý hlouček Husitů se všech stran nepřáteli obklopený bránil se přesile a stále řidnul, až k posledu jedině Jan Zmrzlík se svým bratrem Petrem a poslem Žižkovým Bartošem v boji stáli. Tu dal Kolovrat troubiti k přestávce, ve které vybízel oba Zmrzlíky, aby se vzdali; tito však odepřeli to učiniti, hodlajíce raději čestně zemříti, než v zajetí padnouti. I utkali se v boji sami vůdcové vojů. Jan Zmrzlík těžce raněn klesl, kdežto bratra jeho' Petra zachránil posel Žižkův Bartoš před smrtelnou ranou Kolovrato-vou a praziv tohoto svým palcátem k zemi, prosekal si cestu i panu Petru Zmrzlíkovi a k Hluboši s ním ujel. Miroslava .z Lestkova hned po skončeném boji přikvapila na místo smutné této dohry a vyhledavši těžce zraněného Jana Zmrzlíka, zlíbala před očima všech zsinalou tvář jeho a davši mu potřebné obvazy, poručila odnésti jej na hrad Valdek, kde ho zdárně ošetřovala. Brzo' potom stala se jeho chotí a odloživši ženský šat a vezmouc na sebe rytířskou zbroj, bojovala po boku svého manžela ve všech husitských bojích, až oba zahynuli v bitvě u Lipan. Z pamětní knihy obecné školy v Čeňkově v »Krajem Horymírovým« II. 143 n. uveřejnil říd. uč. p. Josef Foltin. Poznamenáváme, že v Čeňkově při silnici, na místě zvaném »v zabitých« nebo též »u zabitých«, prostý čenkovský občan .Zikán, pilný sběratel starožitností, postavil před delším časem