str. 314

1917 a znovu jsem ji doplnil, nově upravil na základě dalšího studia dudácké muziky ve všech literaturách evropských v č. 7. tohoto ročníku Č. Lidu.

Byv vyzván od p>rof. E. Šuberta, nynějšího min. rady v Praze, přednášel jsem, v universitní extensi lidové v Plzni 18. listopadu »Z dějin hudby a tance u starých Čechů«. Ukáizky po vzájemné naší dohodě zadudal K. Míchalíěek za, doprovodu raia housle nového houdka V. Paprštajna, mag-, úředníka. Předsedkyně pražského dámského odborní Nár. Jednoty Severočeské pí. Irma Schlechtová požáidala mě, abych zahájil besedy odpolední a večerní na Ž o-fíajě, věnované obnoveným lidovým zvykům a slavnostem. Pojmenoval jsem j© »Hrátky a přáistky«. Vyložil jsem původ zvyku a slavnosti, popsal lidové hry a obřady, sestavil jsem na způsob lidových divadel výjevy a vše to provázel hrou na dudy K. Mieha-líček s houďkem V. Paprštajnesxi. První »Hrátky« byly 25. listopadu (moje přednáška: Hrátky a jiné zimní zábavy lidové starodávné. Barborky, hra divadelní. Chodská pohádka o dudákovi. Slavení sv. Mikuláše. Na_přástkách, ukázka zábav zimních). IT. Hrátky 16. prosince na Ž o f í n ě. (Zíbrt, Obchůzky a koledy lidové, dnes znázorněné. Svatoimartinská sýpka na Hané. Obchůzky ad-venitní Lucek, Perucht, Ometaěky, Kališe, bukačů, Klibn, Zíbrlt, Jesličky se živými figurkami). Národoipisné museum (Dr. Hostaš), Klatovy, pořádal lidovou extensi, universitní přednášku: Hudba a tainec u starých Čechů, dne 19. prosince. Dne 26. prosince přednášel jsem: Jak se kdy v Čechách tancovalo, na dudáckém večeru »Sokola« v Lounech.

1918. III. Hrátky dne 13. ledlnia na Žofíně (Zíbrt: Přásttky, doiba tříkrálová a masopustní, s ukázkami her, zábav a divadel). Jičínský odbor TJstř. spolku českých profesorů 19. ledína »Tanec a hudba u starých Čechů«. Dtoe 23. ledna přednáška ve prospěch »Českého srdce« v Kutné Hoře1 o dejinách tan'ee lidového. Dne 24. ledna Akademický klub mladých v KolínJě přednášku »Z; dějin hudby a tance u starých Čechů«. Dne 27. ledna v Brně beseda »švanda Dudák v Brně« (soukromý podnik firmy F. S.) s přednáškou »Význam hutíiby dudácké«. Dne 2. února Beseda Dudácká v Král. Hradci v Museu a v pozvané společnosti u biskupa Dra J. Doubravy. Dne 10. února (Občanská Beseda) vPoděbradeeh, přednáška: »Z cSějim hudby a tance u starých Čechů«. Dave1 13. února v Táboře. (Zora). —I V. Hrátky ní a Žofínlě 17. února;. (Zíbrt o masopustních a postních obyčejích, hry masopustní, žebravý bakus, hry o sv. Dorotě, svátek školáků, Řehoři). Švanda Dudák ve Slaném, dne 24. února (Osvětový sbor). Pěveekohudeb. spol. v Rakovníku: Švanda dudák y Rakovníku, dne 3. březina přednáška o významu hudby dudácké. »Sokol« v Příbrami, 9. března přednáška: »Dudy v dějinách hudby a taniee u starých Čechů«. R a k o v-n í k, 10. břez+nja. V, Hrátky na V i n o h r a d e c h y Národním domě, 17. března, přednáška o pomlázce a velikonočních obyčejích, se-hráiny velikonoční hry lidové. Švanda dudák v R o u d] n i c i, 24. a 25. března (Dámský odbor Nár. Jednoty Severočeské)* Dne 1. dubna v Brně: Švanda dudák y Brně. Dne 2. dubna, v Prostě-j o v ě. V P ř e ir o v ě, 3. dubnia. Týž program. V Olomouci v Národním domě, 4. dubna. Švaaida dudák v T á b o ř e, 6. a 7. dubna (ženský spolek »Zora) s přednáškou: Švanda dudák v lidovém podání a v literatuře. Dudácká beseda na Kladně (Sokol), dne 13. dubna. Dámský odbor Nár. Jedni Severoč. na Smíchově pořádal 14.