str. 69

jichž je, bohudík, v našem kraji ještě dosti, protože tu nejde (a také asi nikdy nešlo) o šablonu, o typ, nýbrž o práce zcela individuální. Mnohé z nich zachyceny byly ovšem v hodině dvanácté, takže ve skutečnosti jich buď vůbec, nebo alespoň v tomto tvaru nenalezneme. Sledujeme-li věc vývojově, poznáme, že časem měnil se jak půdorys osady, tak její ochoz i její tvářnost. Nejen že povstávaly nové statky a chaloupky, ale zanikaly i staré, spadlé a shořelé budovy nestavěly se ani téhož tvaru, ale často ani ne na témž místě, ba někdy přestěhovaly se časem celé části osad, neb i celé vesnice. A nejen tvar návsí se takto měnil, ale i celý ochoz osady. Se vzrůstající populací objevoval se nejprve nedostatek polí. Zato tu byl všude nesmžitkovatelný nadbytek kamenitých lesů, které se proto proměňovaly mozolnou prací v pole. Později ovšem sáhlo se i ? hojným pastvinám a horským lukám. Ovšem i dobové místní poměry vynucovaly si různé jiné disposice s půdou, jako scelování a dělení pozemků, upravování hospodářských celků, zřizování panských dvorů ze selských gruntů a selských grutnů z panských dvorů a pod., jež se projevovaly vždy znatelně v ochozu osady a jichž, jak se zdá, vrchnosti odedávna hojně používaly. — Seznam vyobrazení: 1. "Rokytno. Eeprodukce původního situačního plánu obce z roka 1741. 2. Věeov. Eeprodukce původního situačního plánu obce z roku 1741. 3. Ubušín. Kukla lomenice č. 40. z roku 1808 s detailem vydoby. Výzdoba lomenice č. 21. asi z roku 1815. Čís. 18. z roku 1800. 4. Cis, 42. snad z roku 1827. 4. Kokytno. Pův. plán tesařského mistra Josefa Halámka na dřevěný domek čís. 35. Jana Bráizdy z r. 1838. 5. Kuklík. Typ uvolněné osady. "Část zvaná »Dědina«. 6. Křídla. Haltýře u čís. 46. 7. Studnice. Skupina hal-týřů. 8. Javorek. Haltýř. — Lhota. Nadzemní sklípek. 9. Jení-kov. Stodůlka se sklípkem. 10. Vříšt. Zvonička s hasičským skladištěm. Michov. Zvonička. 11. Krásné. Katolický kostel. 12. Kuklík. Mlýn v podobě z roku 1894 a dnešní. 13. Odranec, U Beránků č. 18. roku 1894 ze předu. Statek tento sloužil za model horáckého statku na NVČ v Praze r. 1895. 14. Odranec. U Beránků č. 18. r. 1894 ze zadu. 15. Odranec. Selský statek z r. 1894. 16. Vříšť. Štursovo z r. 1828 v podobě r. 1927. 17. Typy starých lomenic. (Odranec. Krátká. Domanín č. 33. Javarek). 18. Typy starších lomenic v dnešní podobě. 19. Typy starších lomenic v dnešní podobě. (Mlýn na Kuklíku. Kokytno. Krásné. Odranec.) 20. Typy starších lomenic v dnešní podobě. (Lišná. Jim. Paseky. Krátká. Odranec.) 21. Krátká. Budova s podezdívkou a lomenou střechou. 22. Mor. Herálec. Chaloupka v zimě. 23. Mor. Cikánka. Statek v zimě. 24. Lhota. Dřevěná stodola zvláštního tvaru. 25. Kocanda. Statek s »barákem«. 26.