str. 71

Šorm, otiskuje všecky známé varianty lidové písně československé o svatbě v Káni Galilejské s vhodným doprovodem a. výkladem.

Hosák Ladislav: Dějiny města a panství Břeclavě V Břeclavi 1926, 8°, str. 113, (2). Břeclav, prvá z osvobozených měst moravských, vydala po převrate českou monografii o svých dějinách. Práce jest velmi obsažná a vědeckou spolehlivostí převyšuje jiné podobné monografie. Autor neomezuje se jeaiorn na dějiny města, nýbrž rozšiřuje látku na všechny obce bývalého panství břeclavského (počtem 12 a 4 obce za nikle), které tvořily politický a hospodářský celek. Důraz klade přirozeně na hospodářské poměry a na národnostní vývoj Břeclavska. Po prvé jest tu zdůrazněno, jak nesmírný vliv měly války husitské na národnostní poměry jižní Moravy. Škoda jen, že valná část historického materiálu byla za bouří v XVII. století zničena, takže autor byl nucen používati na příklad netištěných knih půhonných, které v jiných a podobných dílech jsou historiky neprávem opomíjeny. Tím ovšem kniha velmi získala na své ceně, takže Břeclav může se dnes honositi nejlépe psanou monografií historickou ze všech moravských měst vůbec.

Pilát Roman: Historja literatury polskiej od czasów najdawniejszych do roku 1815. Wykłady uniwersyteckie opracowali Ludwik Bernacki a Stanislav Kossowiski pod redakcja Ludwika Bernackiego Tom I. część I. Literatura średniowieczna w Polsce od czasu przyjęcia chrześcijaństwa do końca XIV. wieku opracował Stanisław Kossowski Tom I. część II. Literatura średniowieczna w Polsce w wieku XV. Warszawa, Kraków, Lublin, Lodź, Paryż, Poznań, Wilno, Zakopane, Druh W. L. Anczyea i spółki Kraków 1926, 8Q. Základní kniha pro literární historii polskou, která stále si všímá styků kulturních česko-polských. Pro studium lidovědy české a polské pomůcka nezbytná, kniha »nastolná« na stole každého vědeckého pracovníka.

Saturník Theodor: Jihoslovanské právo soukromé ve světle právních obyčejů. V Praze, nákl. knihovny Sborníku věd právních a státních 1926, 8°, 156, (2). [(Knihovna Sborníku věd právních a státních. Nová řada. A) Obor právovědeoký. číslo 1.)] Vedle vědeckých úvah o právních zvyklostech jihor slovanských podává důkladná kniha českému badateli o právních zvyklostech lidu československého nepřebernou a odjinud neznámou látku jihoslovanskou na přirovnanou pro obdobné a příbuzné obyčeje všeslovanské vxibec a československé ¦zvláště. ,, :

Vrte 1-W ierczyński Stefan; Bibljografja litera-