str. 72

tury polskiej za rok 1919. We Lwowie 1926, 8°, str. 164. Spisovatel všímá si pilně i národopisu a lidovědy. Proto na knihu upozorňujeme.

Zíbrt Čeněk: Ve vinopalně staročeské. Národní Listy, 17. prosince 1926, číslo 345. Týž článek otiskl současně časopis Venkov. Podepsaný chystá objemnou knihu »Ve vinopalně staročeské«. Článek uvedený podává ukázku z látky posavad nasbírané.

Kopáč Josef: Zvěsti z Horácka. Sbírka bájí a pověstí z vysočiny českomoravské. S předmluvou Ph. Dr. Čeňka Zíbrta.

V Humpolci, nrnsejní společnost, vytiskl Fr. Hůla, 1927( 8°, str. 69, (3). Obsah: Čerti. Divé ženy. Dušičky. Hejkadla. Kameny. Kaple, kříže. Lucerny. Měsíček. Myslivci. Ohně. Poklady. Psi strážci. Rybníky. Skály. Stěhování kostelů. Stříbrné doly. Studánky a prameny. Stromy. Sudy. Světýlka. Šotek. Vodník. Vojsko. Vorlík. Zaniklé osady. Zjevení. Znamení smrti. Zvony. —

V předmluvě, kterou jsem ? žádosti milého přítele, řed. J. Kopáče, napsal do knihy, vyložil jsem, jak si vážím této práce původní, plné nových záznamů o všech zjevech, kolujících v lidovém podání na Horácku. Obrázky, kreslené s porozuměním lidovým představám o bájeslovných bytostech, od J. Kopáče ml., dodávají ceny slovnému výkladu bystrého znalce národopisu československého.

Božena Švagerková: Svatojanské postýlky- Sborník okresu železnobrodského, vydal Josef Jozífek, roč. 1929, číslo 3. Vybírám zajímavý a původní článek o postýlkách svatojanských, o nichž byla několikrát zmínka v Českém Lidu. (Z vypravování naší babičky.) Když Pán Ježíš s apoštolem Janem Křtitelem chodili avětem, nemohli v jedné osadě nalézti noclehu. Až na konci vsi ubytovali se u jedné chudé vdovy. Ta byla tak chudičká, že neměla pro ně ani podhlavniček. Vyběhla z chaty na mez a natrhavši mateřídoušky s kvítím, ustlala jim z nich vonné lože ve své chaloupce. Báno skromní poutníci zmizeli bez rozloučení, a vdova na lůžku jejich našla v mateřídoušce zlaté peníze. Od toho času, na památku pohostinství chudých, mnozí lidé v předvečer svatojanského svátku v příbytcích svých pod stoly stlali květinové postýlky. Léčivé byliny, natrhané před svátkem Jana Křtitele, jsou nejlepší proto, že v té době většina jich jásá vůní a květem.

Vlastivědný časopis Od Kladského pomezí pro politický okres broumovský, náchodský, novoměstský n. Metují, rychnovský a trutnovský, fiídí redakční sbor. Ročník VL, 1928/29, čís. 7. Vybírám z mnoha ostatních článků typický a zajímavý-článeček o pazderně.

Y pazderně. Mrzlo jen praštělo. U poslední chalupy za vsí'