str. 102

pež Řehoř XIII. v roce 1578 pomoci zase jiným způsobem. Po-slal totiž toho roku plzeňským obyvatelům list, a to shromáždění nebo bratrstvu, v němž členům bratrstva toho uděluje odpustky, a tu mezi jinými skutky, pro které odpustky ty se udělovaly, bylo výstavně uvedeno, že ti, »kteří by špitály a jiná místa pobožná navštívili a chudým lidem, pomoc a milosrdenství prokázali, po každé sto dní odpustků se uděluje—« (Beckovský: Poselkyně. II, 318.) A všeliké jiné nahodilé pokuty připadaly ? dobru špitálů. Tak žil v 17. století v Praze italský stavitel Karel Lurago, který prováděl opevnění kolem Vyšehradu a hleděl při tom tak velice ke svému užitku, že se dostal proto až do trestního vyšetřování. Týž v roce 1661 vyjádřil se nevhodným způsobem o stavitelích pražských a byl proto malostranským magistrátem odsouzen ? pokutě 50 zä. ve prospěch špitálu malostranského. (Herain: Popis Prahy, 21.)

Veliká váha a důležitost přikládána byla u nás v 16. stobletí institucím špitálním. Sněmy české co chvíli zabývají se v době té opatřením chudých lidí a činí usnesení, jakým způsobem péče o ně dala by se zlepšiti. Tak mezi četnými usneseními obecního sněmu, jenž uzavřen byl dne 27. září 1575, zajímá nás obzvláště tento článek, mající náizev: Dva kukusy dědičné ? kostelům, školám a špitálům. »A poněvadž také křesťanské lásky ? bližnímu povinnost ukazuje, abychom na chudé vedle služby boží z těch darů božských pro očekávání od pána Boha hojnějšího požehnání a rozmnožení pamět měli, ráčili jsme se na tom s stavy království Českého snésti: aby potomně netoliko při zlatých a stříbrných horách, kteréž na našich vlastních královských, ale i na jich stavu gruntech jsou a se dělají aneb potomně nalezeny a vyzdviženy býti mohou, ? školám, kiostelům a špitálům, nad ty pánům gruntu, náležející dědičné kukusy v každém dole neb štole od pavujících kverkův pavovány byly, a když by ? auspejtům přišlo, tehdy aby takové auspejty úředníkům nad školami, kostely a špitály ustanoveným dávány byly. Takoví pak ouředlníci netoliko s uvážením a radoai pána gruntu, ale také i ouřadu horního, kde a jakým řádem by nejplatněji ? potřebám svrchu dotčeným takové důchody mohly obráceny býti, jak jim o tom obzvláště vyměřeno bude, to pilně uvážiti a z toho počet pořádný učiniti povinni budou.« [Sněmy české, IV, 280. Kuks (kux), podíl na dolu, podíl důlní (horní). Pavovati, dolovati (Bergwerk treiben). Auspejt (ausbeute), výtěžek, výnos (čistý) užitek.]

Další výhoda pro veřejné a dobročinné tíčely stanovena byla sněmem o tři léta později. V sobotu po sv. Petru v okovách, dne 2. srpna 1578, na hradě Pražském v přítomnosti císaře Eu-dolfa ?. držán byl sněm, na kterém mezi jinými usneseními