str. 154

pěvy do tekstu vřaděnými. V Brně 1860. (3. vyd.) Frant. Bar-toß: Nové národní písně moravské s nápěvy do tekstu vraděnými. V Brně 1882. — Národní písně moravské nově nasbírané. V Brně 1889. Frant. Bartoš a Leoš Janáček: Národní písně moravské nově nasbírané. V Praze 1899. (Nákl. České Akademie.) Slovenské Spevy. I.—III. Ture. ,sv. Martin (1890—1926). C. Holas: České národní písně a tance. I.—V. 1908—1910. Mnoho písní a studií O' písních bylo tištěno' v časopisech Český Lid, Národopisný sborník ceskoslov., Národopisný věstník československý. Slovenské Pohľady, Sborník museal, slovenskej spoločnosti a j. Důležitou příruční knihou zůstává prof. Č. Zíbrta »Bibliografický přehled českých národních písní« (v Praze 1895. Nákladem České Akademie). Cennou sbírku německých písní z Čech vydali AI. Hruschka a Wend. Toisclier-, Deutsche Volkslieder aus Böhmen (1891). E. 1919 zřídila vláda republiky Československé »Statní ústav pro lidovou píseň«, jehož základy byly vybudovány již dříve. Ústav má nyní čtyři odbory: český, moravsko-islezský, slovenský a německý, které soustřeďují práci naukovou a z valné části i sběratelskou. Pilnou prací, jíž se zúčatnilo vynikající měrou naše učitelstvo, dosáhl počet písní, jež mají výbory český a moravsko-slezský po ruce, asi 35.000. Bohaté sbírky má také výbor německý, který dnes soustřeďuje práci ze všech německých oblastí našeho státu (celkový počet písní, jež má německý výbor po ruce: 15.000). Boz-sáhlou látku chová Matice Slovenská v Turč. sv. Martině. Předsedou ústavu jest univ. prof. dr. Jiří Polívka. Předsedové jednotlivých výborů: Univ. prof. dr. Zdeněk Nejedlý (výb. český), t, dr. Leoš Janáček (výb. moravsko-slezský), univ. prof. dr. Dobroslav Orel (výb. slovenský) a univ, prof. dr. Adolf Hauf-fen (výb. německý). Státní ťistav pro lidovou píseň připravuje veliké souborné vydání lidových písní z území našeho státu. Letos vyjdou první části dvou sbírek, které jsou již dávno připraveny ? tisku: 1. Lyrické písně moravské, ? tisku připravili dr. Leoš Janáček a prof. Pavel Váša. 2. Deutsche Volkslieder aus dem Böhmerwalde. ?; tisku připravil prof. dr. G. Jungbauer. Státní ústav kupuje sbírky písní za přiměřený honorář, jehož výše se řídí nejen počtem písní, ale i jakostí. Dotazy týkající se lidové písně, jakož i sbírky zasílejte na adresu jednatele Stát. ústavu pro lidovou píseň t Univ. prof. dr. Jiří Horák, Praha XII, U Eiegrovýeh sadů č, 4.

Zpráva Matice Opavské o činnosti na Opavsku a na Hlu-ěínsku v roce 1928. Matiční publikace číslo 12. Nákladem »Matice Opavské« v Opavě. Tiskem knihtiskárny »Slezská Grafia« v Opavě, 1929, v. 8°, stran 75. — Z obsahu uvádíme: Po úkon-