str. 155

cení l0letého trvání našeho státu může Matice Opavská a všichni, kdož s ní spolupracovali, s blahými pocity poohlédnouti se po našem postupu (třebas ještě ani, zdaleka nedokončeném — a bohužel, v této době poněkud zaraženém). České posice vytýčeny po celém opav. Slezsku, výsledky při posledních volbách v mnohých menšinových místech překvapily i německou veřejnost. Stupňovaným úsilím Matice Opavské a inspektorátu státních menšinových škol v Opavě a blahovůlí ministerstva «školství a národní osvěty je již vybudováno na opavském Slezsku menšinové školství na široké basi. Rovněž i Opava je pro vzdělání mládeže po 10 letech naší samostatnosti školstvím dobře opatřena. Slovanská lípa na opavském Slezsku se rozvětvila a zazelenala. Čí přispěním a zásluhami f Ne Matice Opavské samé, nýbrž i zásluhami jejích spolupracovníků, to jest odborů a jich členů, neohrožených hraničářů, našich průkopníků, kteří mnohdy musí obětovati své pohodlí, by chránili hranice a na hranicích vzněcovali národní a celostátní ideje. A těmto našim pracovníkům patří zvláštní uznání celé české veřejnosti. Nechť i nadále řídí se podle slov básníka Čeňka Ostravického: »Bratři sem pochodně zářící všem, pochodně osvěty, národní síly vrhneme nadšeně V slezský kraj širý, v rodnou svou zem!« ... Historickým momentem bylo připojení Slezska ? Moravě, uskutečněné dnem 1. prosince 1928, na základě zákona o organisování politické správy ze dne 14. července 1927, čís. 127 Sb. z. a n. Zákonem tímto' přestalo Slezsko existovati jako samostatná zemská jednotka. Přilouče-ním ? Moravě utvořena nová zemská jednotka: země moravskoslezská ... Správní reformou změněn okres hluěínský, který čítal od 4. února 1920 celkem 36 obcí, od 14. března 1923 pak s Hatí a Piští 38 obcí, a to tak, že zákonem ze dne 27. října 1928 č. 147 Sb. z. a n. přilouěeno bylo ? politickému okresu opavskému 12 obcí: Malé Hostíce, Velké Hoštice, Oldřišov, Ohlebičov, Služovice, Ilněvošice, Sudice, Třeboni, Rohov. Stra-hovice, Kobeřice a Vrbka, Za tyto obce přičleněno bylo ? politickému okresu hlučínskému 5 obcí z okresu bíloveckého: Děhylov, Třebovice, Martinov, Plesná a Dobroslavice. Při-loučené obce ? opavskému okresu čítají 10.668 obyvatelů, přičleněné ? hlučínskému 4124 obyvatelů. Následkem této úpravy politických hranic oblasti Matice Opavské a Matice Osvěty Lidové se zatím nezměnily.

Václav J. Obšívač: Kašpárek Práškem. (Jak krajánek chytil štiku pod čepici.) Veselohra o 2 jednáních. (III. Ve stínu Radhoště. 1.) Ve Frenštátě pod Radhoštěm, Chocni. 1927, 8°, str. 14.