str. 156

Václav J. Obšívač; Mikulášská scéna. Pro dětská představení. (IV. Ve stínu Radhoště. I.) Ve Frenštátě pod Radhoštěm, Chocni. 1927, 8°, str. 8.

Ant. Blažek: Pověsti a obrázky z chrudimského kraje. Rada VIII. Nákladem vlastním. Knihtiskárna Fr. Slavíka v Chrudimi, 1930, str. 224. Obsah: 1. O některých památkách a pověstech starochrudimských. 2. Kronika chrudimská. 3. Několik vzpomínek na Ant. Rybičku Skutečského. 4. Alois a Jaroslav, bratři Gallatové. 5. Červená. Hůrka. 6. Ouřetice v podání lidu. 7. V rodišti básníka Adolfa Heyduka, 8. Ze starých proroctví o světové vojně. 9. O Petrovských. 10. Ze vzpomínek bývalé Ohrudimanky. 11. Slavíčkovy Kamenicky. 12. Zerotín-ská hrobka v Brandýse n. Orl. 13. Proroctví Michaldy, královny íze Sáby. 14. Ten Borovský kostelíček na vršku. 15. O lidových umělcích východočeských. 16. Česká národní škola před sto lety. 17. Spisovatel K. V. Rais jako člověk a lidumil. 18. Poslední vůle císaře Josefa II.

Jan Hanák: Bratří a starší z Hory Lilecké. Zvláštní otisk z Časopisu Matice Moravské, roč. 52 (1928), Brno 1928, str. 204. Z obsahu uvádím: I. Dějiny: 1. Počátky. 2. Léta rozvěje. 3. Zánik, II. Literární zůstalost, III. Věrouka: 1. Písmo jako pramen víry a jeho výklad, 2. Uěsní o Bohu, 3. Učení o člověku. 4. O základech spásy a službě boží. 5. Nauka, o skutcích podstatných ke spáse. 6. Křest vodní a večeře Páně. 7. Případné skutky bohoslužby a kázně. 8. Učení o církvi, jejím vedení a kněžství. 9. Kacířství a pokání. 10. Řád služby boží a falešné náboženství v dějinách lidstva, vznik jednoty lilecké. IV. Vnější vlivy: 1. Ohlasy v písemnictví. 2. Závislost věroučná.

II. Publikace městského musea v Sušici. Kajetán Turek: Požáry města Sušice od 15. století. — V Sušici 1929. Otisk z časopisu »Sušické Listy«. Nákladem musea. Tiskem Joe. Procházky, nakladatelství a knihtiskárna v Sušici; m. 8°, str. 120. Nejsmutnější kapitolou dějin města Sušice vedle útrap válečných jest popis požárů města. Málokteré město stíhala pohroma taková, jako měeto Sušici, a nemůžeme se proto diviti, že město naše nezkvétalo tak, jako města sousední. První požár, pokud z pramenů archivních přístupných jest známo, byl roku 1464. Zpráva o něm zachována jest v »Knize cechu sladovnického král. města Sušice«, uchované v musejním archivu. Kniha ta poznamenává: »Léta Božího 1464. po Božím vstoupení po vypálení města konšelé položili pomoc na vsi.« Zpráva o požárech města v 1. 1541. 1544, 1591, 1622, 1664 a 1707 zachovala, se nám v písni, skládané J. Kadeřavým o městu Sušici. Píseň tu uveřejnil Jos. Holík v »Poslu ze Sušice«, roč. 1882,