str. 195

Ježíš Kristus, jak na soud vchází — a kdo chtěl být ještě zdravější, musil se no-modliti uět zdrávasů.

Když byly o velikonocích vody zamrzlé, musily děti na ledě nasbírati sníh do hrnců a rozehřátou vodou sníh rozpouštěti a tím se omývati s týmž říkadlem a s modlitbami, na zahradě za humny. Marnivé dívky schovaly roztálý sníh do lahví a nalévaly si při ranním mytí každý den několik kapek do vody v době od Velkého pátku až do Provodní čili Bílé neděle, t. j. první neděle po Hodu velikonočním — aby byly krásné a aby se líbily. Menším dětem a starým lidem nabrala hospodyně vody z blízkého rybníka »Návesníka« a tou vodou, třeba mnohdy znečištěnou, omývala vzpouzející se a rozplakané děti. Starouškům ta voda také ?? chuti tuze nebyla, ale vzpomněli si, že by podle původního zvyku, zachovávaného od pradědů, musili časně ráno před východem slunce opustiti teplé lůžko, jíti za humna a tam po umytí ledovou vodou odříkávati dlouhou říkanku. Tuto velkopáteční vodu nesmí si nikdo' setříti s těla. Je prý zázračná.

Svěcenou vodou kropí hospodář o velikonocích chlévy, dobytek, kolny i stodoly, na ochranu před »červeným kohoutem« i pro zdraví dobytčat.

Kdo se v týž den umývá vodou z louže, pozbude prý bradavic, jak věří lid na Polieku na M.

Kdo běží bos ? tekoucí vodě v době, kdy se čtou pašije a vodu pokřižuje, umyje si tváře a čelo, nezastůně po celý rok. Musí však při tom odříkati: »Vítej nám, svatá, boží velkonoe, přispěj nám na pomoc, odvrať ode mne horkou a jinou zlou nemoc.« (Vlašimsko.)

Moravský lid vypravuje o zázraku, který prý děje se s tekutou vodou o pašijích. Lid věří, že se mění při evangelistových slovech o Kristu, jak naklonil hlavu a skonal, v pravé vín o. Ale prý jenoan pro toho; kdo' je nevinný. (Vsetín.)

Pražané měli o tomto zázraku zajímavou a dnes neuvěřitelnou pověst. Sběratel lidového podání Václav Sumlork (.Krol-inus) zapsal, že pověstná dnes voda v Botiči měnila se dvakráte do roka v lahodný vinný mok. Pousmějeme se nedůvěřivě, kdo si takový vtip mohl vymysliti? O barvení nevzhledné, kalné vody v Botiči psaly nedávno noviny. Což když uslyšíme, že nevábná voda botičská i po regulační úpravě a vší péči, jí věnované, stále nelibá, že prý mohla se píti jako čisté, pravé a přírodní víno! Tedy prý: 1. o vánocích, když kněz četl na Vyšehradě při půlnoční mši evangelium o Kristově narození, zaradovala se sama příroda a vykouzlila z obvyklé, tekoucí vody v Botiči víno, jako prý kdysi to učinil Kristus zázrakem na svatbě v Káni Galilejské.

A za druhé o Velkém pátku, když zpívali na Vyšehradě po-