str. 204

Juří namlčí. Bije-li hrom do Juří nad horama, málo krávy dojí já; bije-li nad vodu (v dolině), tož hodně. Co naroste do sv. Juří, po Juří sa ztratí. Co sa před Juřím naseje, to je všecko jen pod jeden kosák. Svatý Juří trávu búří.« (Čižmař, Č. L. XXIX., str. 168.).

Náš lid při některých jménech, prostonárodně upravených, má svůj ustálený názor o povaze jeho nositele. V našich pohádkách Honza, i když je »hloupý«, vyzraje časem svou dobrosrdečností a rozvahou nad chytráka. Vojta mívá přídech neo-malenosti. Za to- Jirka, již v Tylově »Jiříkovo vidění«, shání v nespokojenosti domnělý blahobyt, peníze, odmítaje v ziskuchtivosti i svoji Kačenku, bývá našemu lidu typem vypočítavého a sobeckého potměšila. Ovšem bývá.. Jako jinde, i tu jsou výjimkv. Proto doufám, že si všech Jiříku touto statí nepohnevám...

E u d o 1 f Janovský, ředitel Městské spořitelny v Holešově, ve svém listě ze dne 10. dubna 1930 upozornil mne: »Na str. 881 dílu V. sv. 3. Zíbrtovy Bibliografie české historie pod záhlavím Kamna, rodiště Komenského"! pod čís. 29.298 uvádí: Mik. Drabíka svědectví o rodišti Komenského z 6. července 1671. Comenius fu.it natione Moravus ex pago Komnya pertinens ad arcem Svetlov. Na tento zápis upozornil poprvé Špička ?., Po stopách Drabíkových, Sborn. hist. kroužku »Vlast« 1895, str. 79—80; srv. Slavík Fr. A. Časopis Matice Moravské 1904, str. 221—2. — K tooru dodá.vá pan ředitel Janovský: P. Špička nebyl prvním, kdo na Drabíkovo svědectví upozornil. V »Příloze Komenského« učitelského časopisu »Komenský« (Olomouc) redigovaného ředitelem Fr. Slaměníkem z Pi ořova (zakladatelem Musea Komenského v Picrově), roč. XXI, ě. 5. z 13. ledna 1893 na str. 65 a 66 v dopise: »Z Holešova. (Rukopisy Komenského a jeho vrstevníků.) Holešovský učitel a spisovatel Eduard Peck upozornil na řadu cenných rukopisů Komenského a jeho vrstevníků, kteréžto rukopisy ze Slovenska přivezl holešovský měšťan, prof. Spohrer, bývalý vychovatel hrabat z Vrbna v Holešově. Pak cituje sub 8. latinský spis úřední s pečetí, kde stojí psáno, že Komenský pochází »ex pago Komnia«. Článek Peckův způsobil ve vědeckém světě velký rozruch a sháňku po rukopisech. Síbírku rukopisu Komenského, jakož i kriminální výslech Drabíkův s ostatními dokumenty koupil za 600 zlatých 27. ledna 1893 kustos Musea král. Českého Adolf Palera v Holešově pra Museum král. Č. Viz o tom obšírnou zprávu v »Příloze Komenského« roč. XXI, ě. 8. ze dne 3. února 1893 na str. 120. Primát tedy patří učiteli Ed. Peckoví z Holešova, žijícímu na pensi doposud v Bubenči u Prahy (75 let stár), mému příteli a učiteli v archaeologii,