a nikoli P. Špičkoví, nač dovoluji si upozorniti.« — píše zcela správně Rudolf Janovský.

Práce ze semináře českého práva na Karlově universitě v Praze. S podporou českoslov. ministerstva školství a národní osvěty a »Všehrdu« vydává dr. jur. Jan Kapras. Číslo 12: JUDr. Josef Kli ment, Glejty v českém státě. V Praze, nákl. vydavatelovým 1928, 8°, str. 58. Z obsahu: Přehled a rozdělení látky. Pojem I. Glejty státní (královské) a zemské. Všeobecné zásady. Glejty úředním cizincům. Ochrana cizích kupců a zboří. Královské glejty židovské. Královské a zemské glejty vnitrním politickým odpůrcům. Královské a zemské glejty nepřátelům a zhoubcům. Královské glejty vypovězencům. Královské glejty nařčeným a obviněným. Královské glejty dlužníkům. Glejty s hlediska jich působnosti. II. Glejty panské a rytířské. Všeobecné zásady. Glejty z oboru vztahů poddanských. Panské a rytířské glejty nepřátelům. Panské a rytířské glejty nařčeným a obviněným. III. Glejty městské. Všeobecné zásady. Městské glejty cizincům, nepřátelům a, vypovězencům. Městské glejty nařčeným a obviněným. Městské glejty dlužníkům. IV. Glejty soukromé. Účast soukromých osob na vydávání glejtů. Závěr.-------Pod pojem glejtu politického zahrnovány jsou různé případy jednak cestovních průvodů hmotných, jednak listů, zaručujících ochranu se strany vydavatelovy, a to vždy za účelem zvýšení cestovní bezpečnosti při nedostačující moci veřejné. Zahrnována jest sem zejména ochrana domácích obyvatel při cestách ke králi a sněmu, cizích vyslanců, kupců a jiných cizinců. Glejtem soudním pak nazývány jsou případy ochrany obviněného před svémocí, právem přípustnou. Vůbec soudní glejt označen jako použití glejtu politického1 na provinilce.... Především vysvitlo nám, že glejt v českém právním životě nelze považovati za jednotný právní institut určitého obsahu, nýbrž za pouhou formu pro nejrůznější disposice. Pokud ovšem se právě této formy týče, šlo o jakýsi slavnostní slib, ovládaný jednotlivými pevnými pravidly ohledně jeho zachovávání s obou stran. I když tento prvek slibu není na prvý pohled jasný při glejtech královských, vyniká, jasně u glejtů jiných; upozornili jsme však již, že přes to tradován jest glejt jakožto forma slibu, připouštějící ještě další zesilování, naprosto jednotně v teoretické úvaze novoměstského písaře Prokopa. Co do disposic, uskutečňovaných ve formě glejtu, rozhodovalo vždy znění glejtu, ať již formulován byl kasuisticky nebo určitými technickými terminy, o nichž jsme se již zmínili.

Zdena H o c h o v á - B r o ž-í k o v á: Staročeský rolník o velikcnoeích. Velikonoční obyčeje v hospodářství. (Českoslo-