str. 28

resignaci je ponechává témuž osudu, kterým sám živoří a chřadne,"*) vyslovil jsem sice duchaplnou hypothesu, ale při sebe menším zavanutí tato umělá konstrukce se shroutí úplně.

Podobně bylo by lze mnoho naimítati proti tomu, co prof. Koloušek znovu stále tvrdí o Novém Zélandě a zvláště položití mu otázku, proč nehledá raději vzornou zemi ve Švédsku, kde jest největší

0 ekonomie 's lidskými životy, ale uvedeme ještě jeden doklad toho, lakým způsobem se zachází se statistickými daty z nej novější vědecké literatury německé.

Před krátkým časem vydal profesor vratislavské university J u-

1 í u s Wolf obsáhlou studií „Der Geburtenrückgang, die Rationah-rierung des Sexuallebens in unserer Zeit", o níž pojednáme ještě později na místě jiném, Velmi důležitou příčinu ubývání porodů vidí v úpadku náboženského cítění a v emancipaci od církve. Sestavil všecka příslušná data a z nich mu vyšlo: nejvíce porodů (od 397 do 44"8 na 1000 obyvatelů) mají země pravoslavné; po nich následují země katolické, kde příslušná číslice kolísá mezi 31-4 a 38-8; dále jsou dvě země smíšené s převahou protestantskou s 265, resp. 29-8°/00 porodů, potom země protestantské, v nichž nalézáme číslice, pohybující ise mezi 25-1 a 28-2°/00 a naposledy národ vysloveně bezcírkevní, Francií s 20-6 porody na 1000 obyvatelů. A nyní pokračuje (na str. 80.): „Diese Ubersicht stellt außer jeden Zweifel, daß die Völker griechisch-orthodoxen Bekenntnisses zur größten Fruchtbarkeit neigen, daß hinter ihnen zunächst die Völker katholischen Bekenntnisses von anerkannter Kirchlichkeit rangieren, mit einer Fruchtbarkeit, die für das Gros derselben zwischen 30 und 35 schwankt, daß die Völker protestantischen Bekenntnisses eine um mindestens 10 pro Tausend geringere Fruchtbarkeit als die katholischen ausweisen, und daß die Nation, welche das Tischtuch zwischen Kirche und Staat in aller Form zerschnitten hat, zu unterst steht."

Všecko by harmonovalo, jenže nešťastnou náhodou mezi katolickými zeměmi našel dvě, které stojí dokonce za protestantskými a blíží se Francii: Belgii s 24-8°/00 a Irsko s 23-3°/00 porodů. Co s nimi? Což u Belgie jest ještě snadná pomoc; jest v sousedství Francie, jejíž .příklad působí nakažlivě a pak má mezí katolickými zeměmi nejsil-nější průmyslový ráz, nejsilnější průmyslové dělnictvo, na něž lze svésti vinu rychlého úbytku porodů, zvláště když se naskýtá pa-rallela s protestantským Saskem, podobně průmyslovým a v němž rovněž talk rychle klesala plodnost. Ale oo pocíti s Irskem? Průmyslové není, pobožné je, a nejen to, je až bigotní, jak vysvětliti malý počet dětí v něm narozených? Konečně výklad se našel. Na str. 99. uvádí, že příčinu jest hledaiti v malém počtu sňatků, které se v Irsku uzavírají. Docela správně, A kdyby byl Wolf šel ještě o kousek dále, byl lby shledal, že opravdu manželská plodnost jiest v Irsku velmi vysoká a že tudíž i Irsko se hodí do jeho theorie,

Ale ovšem v jiných zemích nežli v Irsku byl by se po manželské plodností už ptáti nesměl, neboť z celé jeho theorie o vlivu církví na plodnost a jeho klasifikace církví podle plodnosti jejich členů zbyla by hromádka písku. Abych uvedl doklady: Podle Kuchyňského pravo-

*) „Naše Doba" XX. str, 188.