díme za data první řady (1861—1870) 1000; pak dostaneme tento výsledek:

Rozdíl mezi vzrůstáním absolutního počtu narozených a zemřelých na jedné a vzrůstáním počtu obyvatelstva na druhé straně jeví se nám tedy takto:

Tyto číslice znamenají: v letech 1871—1875 rodilo se v Čechách poměrně mnohem více dětí než v letech šedesátých, koncem let sedmdesátých a začátkem let osmdesátých jest přibližně opět týž stav jako v letech 1861—1870. Stoupnutí plodnosti (správněji: poctu porodů) počátkem let sedmdesátých jest patrně toliko jednou z oněch vln vzestupných a sestupných, jež v přirozeném vývoji národů pozorujeme a jejíž příčinu bylo by vypátrati detailním šetřením. Klesání porodů a tím i plodnosti začíná v Čechách v druhé polovině let osmdesátých asi tak kolem roku 1885 a stává se pak zjevem trvalým: vzrůstání počtu porodů zůstává stále více pozadu za přibýváním obyvatelstva, ba kolem r. 1900 vůbec se zastavuje a nastává ubývání novorozených, tento úbytek jest v období 1906—1910 mnohem silnější než v pětiletí předchozím. Koncem let osmdesátých jest vzrůst porodů menší než vzrůst obyvatelstva o 48 a tato diference pak úžasně roste, z počátku pomaleji, ale pak stále rapidněji, nejprve na 66, pak 98, na to již 175 a nyní dokonce na 275. Co jsem shora řekl, že žijeme právě v letech nejprudšího poklesu plodnosti, máme tu číslicemi přesně doloženo.

Kdo učí, že příčinou klesající plodnosti jest ubývání úmrtnosti, musí přiipustiti platnost této theorie i pro Čechy. Jinak není všeobecnou a tím, jak pověděno, padá, neboť právě postavena jest za tím účelem, aby ukázala na všeobecný podklad onoho zjevu, společného všem národům kulturním. Jaká pak jest mluva hořejíších číslic?

V Čechách ubývá úmrtnosti již dlouhou dobu, už od let šedesátých a bude velmi zajímavo sledovati tento zjev dále do minulosti. Toto klesání úmrtnosti jest z počátku mírné a trvá až asi do r, 1890; výjimku tvoří počátek let osmdesátých, kdy poměry se značně zhoršily a kdy patrně máme před sebou podobný záchvěv ve vývoji, jaký jsme u porodů konstatovali počátkem let sedmdesátých, Abstrahu-jeme-li od tohoto případu, vidíme, jak rozdíl mezi přibýváním počtu zemřelých a přibýváním obyvatelstva se pomalu zvětšuje: obnáší nejprve 12, pak 18, pak po vynechání jednoho pětiletí, koncem let osmdesátých 25, Potom r, 1890 počínaje nastává náhlý obrat, úmrtnost začíná prudce klesati. V letech 1891—1895 máme již dífierencí 93, na to 193, v prvých letech tohoto století již 253 a v období 1906—1910 dokonce 391. Kolem r. 1890 dosáhl v Čechách absolutní počet zemře-