str. 55

„Kdo mužům věří, zaráží do dýmu sloup, svazuje si ze sítí berlu a dává vlkovi beránka к hlídání." (9. Kl.)

F) Některá úsloví loutkářská:

„Znám ten kraj tak málo jako mladý čertí nebesa" (1. KL) „Za každým vlasem sedí čert" (1. KL). „Jsi zizomřivý jako španělský osel" (1. KL). „Vsadím jelena na zajíce" (13. KL). „Spíše zemí ze stěžejí vyvrátíš a pověsíš ji měsíci na roh (13. KL). „Miluje rolník beránka, jejž řezníkovi vydává?" (20. Št.) „Život nejšťastnějšího je věnec z kopřiv a bodláčí spletený" (20. Šr.). „Země není dále od nebe než štěstí ode mne" (20. Št.). „Má trpělivost jest s řemeny dobroty setkána" (9. KL). „Kdo ví, jestli leknutím nezbukovatím" (9. KL). „Zdravý rozum jest mí svíce" (7,),

—■ Přívlastky zvláštní;

„černěčerný" (1. KL), „divnědívoký" (9. KL), „dobrořečený" (8.), „kojitedlný" (1. KL), „lísavý pysk" (13. KL), „strachovatý" (10.), „uzvadlý" (9. KL), „vejřevný" (veřejný) (1. KL).

— Písně vkládá loutkář do hry velmi rád. Zamilovaný princ si zazpívá, rozteskněná princka si zazpívá, lupič ve vězení, žid prodávající kůže („Máthe-li nějaké khůže, platit víc žádný nemůže, já dám třeba i phůl pháta, jen když bude bohatá" — jiná variace: „b u d e-1 i hodně chlupat á"), uhlíř pálící milíř, ponoený i rychtář a ovšem i Kašpárek.

Hrobař ve hře „Kníže Maximilian" (1) zpívá:

Já jsem sice hrobař chudý,

sotva že tak vycházím,

rovnám kostí, sbírám hrudy,

když na hřbitov přicházím,

však má mocnost zná se všudy,

ač jen s rej čem zacházím.

Na hřbitově zdám se býti

pánovitým vladařem,

neboť mně se podrobiti

musí žebrák s mocnářem,

žádný nemůže se skryti

před smrtí a hrobařem.

Smrt též i mocnáře sklátí,

byť by měl stráž u trůnu,

trůn i mocnost jeho zvrátí,

sejme s hlavy korunu,

a já jeho — můž' se státí —

jako červa zahrabu, .

Svárlivého, jenž se rotí

hněvem proti bližnímu,

lopata má snadno skrotí,

sráží křídla přísnému,

lakomec, co nalakotí,

přeje též hrob každému.

Krásné panny jako růže

v postel hrobu uložím,

starce vedle místo muže

s toudle rukou položím,

mladíka, starou na lože

v krátkém čase složím.

Přehlédneme-li materiál, získaný z dvaceti rukopisů loutkářových, shledáme toto: Některé výrazy jsou z her Štěpánkových, a to> zc 4 her, z Klicperových, a to ze 3 her.