Pro řeč vesničanů nebylo lze zjistiti knižního původu.

Dr. Jindřich Veselý.

LITERATURA.

Этнографическая карта западнаго Славянства и западной Руси. По новМшимъ даннымъ составлена проф. Т. Д. Фло-ринскимъ. Исполнена техникомъ В. Л. ВойцЪховскимъ. Издаше С-Петербургскаго Славянскаго Благотворительнаго Общества. Юевъ 1911 г. Масштабъ 40 верстъ въ дюймтэ. — Приложеше: Объяснешя. Источники и пособ1я. Статист, данныя. Поправки. Ib. 27 str.

Prof, Florinskij, známý svým spisem Славянское племя, Юевъ1907, jehož 2. vyd. se právě chystá, vydává tímto velmi pěkně vypracovanou národopisnou mapu rozměrů u nás nezvyklých (111X90 cm), čtyřikráte tak velikou jako je mapa prof, Niederlea v Encykl, slov, fil. a v Laichterově Slovanstvu, Poměr nové mapy prof, Florinského k oné, jež byla vydána jako příloha knihy Слав, племя a rozměrem se rovná mapě nové, je ten, že starší mapa zahrnuje celé asijské Rusko, takže ovšem menší národy západoslovanské a jihoslovanské byly zpracovány v měřítku nepatrném a tedy dosti povšechně, kdežto nová mapa se omezuje na západní a jižní Slovany a na západní Rusko (mez tu tvoří čára Dvinsk—Smoleńsk—Konotop—Chersoń).

Mimo to jsou ovšem také značné změny proti starší mapě,, zvláště na hranici srbsko-bulharské. Ta byla tehdy vedena podél Timoku a horního toku bulharské Moravy, takže Niš a Vranje byly již na pomezí srbsko-bulharském; nyní byla posunuta značně na východ, jak ještě uvedeme. Podle výkladu, podaného v Приложеши, za základ barevného označení plošného vzato osídlení více než padesátiprocentní; v oblastech smíšených se označují menšiny, znamenající «значительный процентъ» (str. 2.) osídlení, ostrůvky příslušné barvy: tu je otázka, co spisovatel považuje za značné procento, neboť představy o tom mohou býti subjektivně odlišné a také u téhož pracovníka ne vždy stejné. Prof. Florinskij uvádí v této příloze na str, 3—22 „důležitější prameny a pomůcky", Seznam ten je téměř úplně týž jako byly seznamy, připojené k jednotlivým kapitolám knihy Славян, племя až na to, že některé práce tam uvedené, pokud se netýkaly zeměpisné rozlohy kmenů, byly vypuštěny; nově přibráno málo prací, A tu jako tehdy, lze pozorovati některé mezery v literatuře, týkající se hlavně prací českých. Zvláště necitují se „Volné kapitoly" Boháčovy, z nichž ovšem mohly býti spisovateli