str. 70
jim bylo doporučením při vybírání almužny. Po zatčení družiny Florianovy, která, když ne jiného, aspoň sluchu a hmotné podpory docházela v lidu, denní tisk trochu primitivně vysvětloval její jednání pouze jako obyčejný pndvodnický kousek, její náboženský ráz jenom jako zástěru podvodného vybírání milodarů. Ale tomu zdá se odporovati skutečné ošetřování infekčně nemocných (tyfósních) a pod. Družina působila ve Velké a později v Osvétimanech. Podrobněji vylíčil ji — ovšem se svého- stanoviska — ,,Čas" (XXVII., 35).    z.

@-------------------

„Věstník Dorostu", pravidelná nedělní příloha denníku „Venkova", zavedl od února 1913 feuilletonní rubriku „Ze starých časů", vedenou v dobrém slova smyslu tendenčně, způsobem návodným, kterým má býti šířeno pochopení pro staré památky, pro povinnost ukládati je ve veřejných sbírkách musejních a archivních a pro potřebu, institucím těm napomáhati informací a zprávami o památkách, které snad nelze uložiti do museí, a o živých dosud obyčejích a zvycích.    z.

Nakladatelství J. Löwy ve Vídni počíná vydávati za podpory ministerstva vyučování a za redakce prof. dra. M. Haberlandta, ředitele „Musea pro rakouskou lidovědu" ilustrovaný k vartálník (o 40 tab. do roka): „W erke der Volks-k u n s t". Věci české v prvém ročníku budou zastoupeny dvěma studiemi profesora J. Tvrdého o keramice a o figurální plastice keramické z Moravy.    z.

„Zentralblatt für A n t h r о, połogi e", časopis velice hledaný, že pečlivými kriticko-bibliografíckými zprávami informoval o pracích na poli antropologie, etnologie a etnografie a též prehistorie po celé zeměkouli, byl, bohužel, posledním (6.) sešitem XVIÍ, ročníku na samém sklonku r. 1912 zastaven,

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

V „České Revui" (v 1. a 2. čísle) letošního ročníku otiskli prof. dři. L. Niederle a K. OhoteJk iniormační člámky o pr o j e 'k t u Slovanské V ý is t a v y N á r o d o-p i s n é. Prof. Niederle podrobně tu probral projekt slovanské dědiny, jejíž prvý návrh otiskl již v „Národopisném Věstníku" (VI., str. 136). Projekt jeho je spolu stručnou, ale výstižnou studií o slovanském domě, která bude vítanou informací každému, kdo se jakkoli zajímá o slovanský dům. Po stránce výstavní požaduje návrh Niederlův 10—14 domů ruských, 10—11 polských, 2 lužické, 15 československých, 4—6 slovinských, 16—1У srbochorv. a 11—12 bulharských. К tomu !by se pojily as 4 dřevěné kostelíky, zděný monastýr a džamija s minaretem. Jako' doplněk, který by stál mimo slovanskou dědinu, byl by zbudován kus staré Moskvy ze XVI.—XVII. století. Náklad odhaduje prof. Niedeřle as na 500.000 K. Další část výstavy zamýšlené: slovanské národopisné museum líčí a navrhuje v hlavních rysech prof. Chotek; vystavováno by tu mělo býti po jednotlivých národech interiérově. To, co ve slovanské vesnici jenom jednotlivými ukázkami bylo naznačeno, to zde bylo by doplněno a uceleno. Souběžně s interiéry postupovala by sbírka modelů lidových staveb, jež by znázorňovala také různé způsoby a techniky stavební. Fotografie a náčrty by ukazovaly terén, z něhož jednotlivé typy staveb rostly. Další sbírky by byly uspořádány dle oborů: keramika, nábytek, textilie atd. Samostatně by byla instalována lidová zaměstnání, především zemědělství a zvykosloví. K tomu by se konečně pojilo oddělení antropologické a oddělení archeologické (s přibližnou rekonstrukcí života staroslovanského). Článek konečně se přimlouvá, aby se nelenilo s výstavními .přípravami. Heslem mu je; Nepospíchati s výstavou, ale s náležitými přípravami. Akutním může se stati projekt výstavy dříve, než se obecně- soudí. Až obhájí jižní Slované válkou svoje životní potřeby, zda nebude všechno Slovanstvo dvojnásob potřebovati představit se Evropě dílem míru?    z.

@-----------------------

V Brně uspořádána bude v březnu 1913 výstava hraček moravský с h, a to nejen umělých, nýbrž lidových. Pořadatelem je český odbor zemské rady živnostenské, který již před časem (r. 1909) uspořádal výstavku lidového a domáckého průmyslu.    z.