str. 71
V Husinci bude v roce pětistého výročí upálení Mistra Jana otevřeno v rodném jeho domku Museum Husovo. Založí je a bude je udržovati Česká Obec Sokolská.    z.

@-----------------------

Dle zprávy, podané na schůzi kuratoria městského musea v Klatovech, za druhou polovici r. 1912 získala musejní správa nově 4500 předmětů, většinou ovšem autogramů, fotografií a materiálu archivního. Sbírky hasičské, zemědělské a lapidarium, nacházející se v suterénních místnostech, byly nově instalovány a zavedením elektrického osvětlení učiněny způsobilými к návštěvě. Dále museum uspořádalo 5 výstavek a otevřelo i prozkoumalo 4 mohyly. Nákladem musejním byl vydán druhý svazek „Věstníku" se zprávou za léta 1909—191.1, jejž počalo vydávati r. 1908. V něm podává zprávu o musejní činnosti za čtyřletí 1908—1911, která svědčí o stálém, opravdu značném vzrůstu sbírek i všeho působení jeho. Museum, jehož správa ovšem zůstala jednotná, bylo r. 1908 rozděleno ve dva ústavy: v průmyslové museum pro Pošumaví v Klatovech a v historické a národopisné museum města Klatov. Museum průmyslové, jehož sbírky se od r. 1908 zdvojnásobily, obsahuje sklo, keramiku, řezby a intarsie, vazby knižní, předměty výtvarného umění, výrobky kovové, textilní, šperky a hračky. Nově bylo instalováno oddělení hraček slovanských a oddělení grafiky a inventarisována sbírka rytin. Museum pořádalo. 12 výstav, 4 kursy a 11 přednášek. Museum historické a národopisné získalo více než 5000 nových kusů. Věnovalo pozornost zejména památkám cechovním, zápisu lidových tradic, zejména zvykosloví a uspořádání archivu městského. V musejním archívu jsou schraňovány všechny současné zprávy a stati časopisecké, týkající se Klatovska. Vykopávky podniknuty v městském lese Špitále u Točníka. Mimo to přikročeno к fotografickému soupisu uměleckých a národopisných památek Klatovska (zatím pořízeno 56 snímků). Při museu je veřejná čítárna, kde se vykládá 56 časopisů a děl. Sběratelskou práci usnadňují místní jednatelé, jichž má museum v obvodu svého působení 14. „Věstník" mimo zprávu o činnosti podává články, doprovázené řadou illustrací: JUDr. K. Hostaš: Sídelní jámy u Tajanova. — Dr, J. Vančura: Staré vodní hospodářství v Klatovech. — F. Vaněk: Zvonári a konváři v Klatovech. II. — Vlastním organisátorem vší práce musea Klatovského je dr. K. Hostaš.     z.

Městské průmyslové museum pro Pošumaví v Klatovech uspořádalo v prosinci 1912 výstavu keramiky „Lidové Malírny" v Telči. Lidová Malírna byla založena r. 1908 a učinila si úkolem udržeti na dosavadní výši národní ornament, který dodává umělecké kultuře výtvarné Moravy a Slovenska individuálneho charakteru, zhodnotiti jej a přizpůsobiti principům dekorativního umění v průmyslu moderním jen potud, aby i v nových formách elementární vliv starých jeho vzorů byl patrný. Proto výstavka měla nejen význam odbytový, nýbrž i dokumentární co do snah o moderní zužití lidového ornamentu.    z.

V „Královéhradecké Ročence" (II,, 48) Dodává L. Domečka zprávu o dosavadním vývoji městského historického musea v Hradci Králové. К založení musea dala podnět výstava starožitností, uspořádaná r. 1879: z ní dostaly se museu prvé dary. Vlastním základem městského historického musea byla však sbírka starožitností, chovaná od dávných dob u purkmistrovského úřadu a sbírka kancionálů z kostela sv. Ducha. Sbírky musejní uloženy r. 1881 ve dvou přízemních místnostech v budově reálky. Ale již r. 1884 stěhovány do obecního domu č. 33, kde dosud nalézá se část sbírek. R. 1894 pořádána byla v Kr. Hradci hospodářská, průmyslová a národopisná výstava českého severovýchodu, která obohatila museum zejména četnými památkami lidovými. Toho roku také oživla myšlenka založiti vedle musea historického umělecko-prumyslové museum českého severovýchodu v Hradci Králové. Myšlenka byla provedena v r. 1896, kdy ze sbírek musejních byly četné předměty průmyslové, památky umělecko-historické a lidové postoupeny do nově zříceného múisea průmyslového, které našlo prvý útulek v hadově zámečnické školy. Stálou bolestí obou museí byly nevhodné a nedostatečné místnosti. . R. 1902 nabylo historické museum další 3 místností v obecním domě č. 230. Ale jen na čas, R. 1907 musilo postoupití místnosti ty městskému dívčímu lyceu a sbírky přestěhovány odtud do obecního domu č. 127. Je pochopitelno, že častým stěhováním museum velmi trpělo. Proto je vítatí, že nyní konečně nalezne definitivně umístění v nové budově, postavené pro Museum umělecko-průmyslové. Pro ně je vyhrazeno druhé poschodí, lapidarium v suterénu a menší místnosti ve